31.8.2024. 14:59
0
ODIHR otvara izbornu posmatračku misiju u Bosni i Hercegovini
Ured OSCE-a za demokratske institucije i ljudska prava (ODIHR) danas je otvorio izbornu posmatračku misiju za lokalne izbore u Bosni i Hercegovini koji će se održati 6. oktobra 2024. godine.

Misija počinje sa radom nakon zvaničnog poziva nadležnih institucija, a nakon što je provedena Misija za procjenu potreba u maju ove godine.

Misiju predvodi ambasador Corien Jonker u timu od 11 međunarodnih stručnjaka sa sjedištem u Sarajevu i 20 dugoročno angažirana posmatrača koji će biti raspoređeni na području cijele države od 6. septembra. Pored toga, ODIHR namjerava kratkoročno angažirati i 300 dodatnih posmatrača, koji će stići u BiH nekoliko dana prije održavanja izbora.

Misija će procijeniti da li su izbori usklađeni sa uvjetima OSCE-a i drugim međunarodnim obavezama i standardima demokratskih izbora, kao i sa domaćim zakonodavstvom.

Posmatrači će pažljivo nadzirati sve ključne aspekte izbora, uključujući kampanju i aktivnosti offline te online (na društvenim mrežama), rad izborne administracije na svim nivoima, izborno zakonodavstvo i njegovu provedbu, poštovanje osnovnih sloboda, rad javnih i privatnih medija te rješavanja sporova vezanih za izbore. Posmatrači će također ocijeniti provedbu prethodnih preporuka ODIHR-a.

Sastanci sa predstavnicima organa vlasti i političkih partija kao i predstavnicima organizacija civilnog društva, medija i međunarodne zajednice sastavni su dio posmatračkog procesa.

Privremeni izvještaj će biti objavljen približno dvije sedmice prije održavanja izbora kako bi se javnost i mediji informirali o aktivnostima posmatračke misije. Dan nakon održavanja izbora, na konferenciji za medije će biti izdato saopćenje o preliminarnim zapažanjima i zaključcima.

Završni izvještaj sa procjenom cjelokupnog izbornog procesa, koji će sadržavati i preporuke, biće objavljen nekoliko mjeseci po okončanju izbornog procesa.

Izborna posmatračka misija ODIHR-a i Misija OSCE-a u Bosni i Hercegovini rade nezavisno jedna od druge u okviru svojih specifičnih mandata.

(NAP)

0
VIJESTI
NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala source.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal source.ba zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara source.ba nije dužan obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

Impressum
T:
M:
Marketing
T:
M:
Aplikacije
Mobilna aplikacija
Android aplikacija
Social

Copyright ©2009 - 2024, Source d.o.o.