7.10.2024. 8:46
1
Šta nam izborni rezultati pokazuju: SDA dobila osam novih načelnika. NiP "osvojio" Ilijaš, ali je izgubio veliki broj mjesta u općinskim vijećima
FOTO: Faktor
Prema do sada nepotvrđenim rezultatima izbora, evidentan je veliki uspjeh SDA, SNSD i HDZ-a na lokalnim izborima. SDA je veliki pobjednik izbora, sa najmanje osam načelničkih pozicija više u odnosu na prošle izbore te značajnim brojem novih vijećničkih mjesta.

Posebno je zanimljiva pobjeda SDA u mjestima u kojima je do sada HDZ imao apsolutnu vlast, poput Žepča i Odžaka te sjajan rezultat stranke u Tuzlanskom kantonu.

Veliki gubitnik izbora je NiP koji je dobio načelnika Ilijaša ali izgubio ogroman broj mjesta u općinskim vijećima. S druge strane, veliki dobitnik je Stranka za BiH koja bilježi rast broja vijećnika u svim općinama u kojima su se kandidovali.

SDP bilježi lošiji rezultat od očekivanog, čini se više zbog unutarnjih problema te stranke u kojoj postoji nekoliko struja. Njihov pobjednik u trci za načelnika Starog Grada, Irfan Čengić, je gostujući u programu TV Hayat, najavio novi kongres stranke i preraspodjelu unutarstranačkih pozicija, bacivši tako direktno rukavicu u lice Nerminu Nikšiću.

SNSD i HDZ pobjednici su u “svojim” općinama, a SNSD nije uspio osvojiti Banja Luku i Bijeljinu, no pitanje je koliko im je zapravo Draško Stanivuković uopće rival.

Nažalost, probosanske stranke bilježe grozno loš rezultat u Srebrenici i Prijedoru, a posebno je bolan broj vijećnika koje (ne)će imati u tamošnjim lokalnim skupštinama.

 
1
VIJESTI
NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala source.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal source.ba zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara source.ba nije dužan obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

Impressum
T:
M:
Marketing
T:
M:
Aplikacije
Mobilna aplikacija
Android aplikacija
Social

Copyright ©2009 - 2024, Source d.o.o.