14.11.2018. 13:02
3
Pročitajte imena umjetnika koji građane Sarajeva koštaju 280.200 KM
Za 38 istaknutih, samostalnih umjetnika Kanton Sarajevo svakog mjeseca uplaćuje doprinose za penzijsko-invalidsko i zdravstveno osiguranje. Na godišnjem nivou iz budžeta KS-a u ove svrhe izdvaja se 280.200 KM. Na mjesečnom nivou 571 KM iz budžeta KS-a ide za penziono i zdravstveno osiguranje jednog istaknutog umjetnika.

- Ministarstvo kulture i sporta na prijedlog Stručne komisije za sticanje, reviziju, mirovanje i prestanak statusa istaknutih samostalnih umjetnika svojim rješenjem utvrđuje ili odbija zahtjev statusa istaknutog samostalnog umjetnika. Opći uslovi za sticanje statusa istaknutog umjetnika su da nije u radnom odnosu, da mu je umjetničko stvaralaštvo i djelovanje jedino profesionalno zanimanje, da njegov umjetnički opus i domet verifikuje matično umjetničko udruženje, a ukoliko nije član nijednog udruženja, da svoj stvaralački opus dokaže programskom knjižicom ili popisom umjetničkih djela potvrđenim od kulturne institucije, javne ustanove, festivala, galerije ili izdavačke kuće sa međunarodnim referencama. Uslovi su i da je državljanin BiH i da ima prebivalište KS-a, kazao je Mirvad Kurić, ministar kulture i sporta, te dodao kako umjetnici da bi ostvarili ovo pravo moraju ispuniti i posebne uslove, a to su da javno umjetnički djeluju najmanje tri godine i da su ostvarili međunarodne i domaće nagrade te priznanja za svoje umjetničko djelovanje.

Aktuelna lista je posljednji put ažurirana 15. maja 2018. i na njoj se nalaze: Irfan Hozo, Ibrahim Novalić, Mirsada Baljić, Alma Hrasnica-Dervišević, Izet Perviz, Edin Dervišević, Maja Behmen-Novalić, Muhamed Ćeif, Ata Omerbašić, Emina Husedžinović-Ibrahimović, Enes Halimić, Almin Zrno, Dževdet Nikočević, Muhidin Muharemović, Ljiljana Šaković-Mujan, Sabahudin Hadžialić, Mirsad Smajović, Fuad Backović, Sanja Džeba, Danijela Madacky (od 5. septembra 2017. mirovanje statusa), Ahmed Burić, Hajrudin Varešanović, Jusuf Hadžifejzović, Alena Džebo-Hećo, Miodrag Spasojević, Ljiljana Majkić, Nerdina Abdulić-Osmančević, Rešad Sultanović, Mersiha Merdžanović, Dijan Kalač, Mensura Jahić, Enes Sivac, Asmir Kujović, Ilonka Jasa, Emir Osmić, Nermina Varešanović, Lejla Graho i Nelisa Baždar, piše Oslobođenje.

(Alen Avdić)

3
SHOWMAGAZINE
NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala source.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal source.ba zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara source.ba nije dužan obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.
 

Impressum
T:
M:
Marketing
T:
M:
Aplikacije
Mobilna aplikacija
Android aplikacija
Social

Copyright ©2009 - 2015, Source d.o.o.