1.6.2017. 12:04
0
Spahić - Obnavljanje kandidature Sarajeva za Evropsku prijestolnicu kulture
Predsjednik Međunarodnog centra za mir i direktor Festivala Sarajevska zima Ibrahim Spahić uputio je nadležnim gradskim institucijama javni poziv za obnavljanje inicijative za kandidaturu Sarajeva za Evropsku kulturnu prijestolnicu.

Spahić podsjeća da je Međunarodni centar za mir-Sarajevska zima realizirao 1993./94.godine s Avinjonskim festivalom u 153 grada ovaj projekat i predložio Odluku o kandidaturi u 2008. godini koju je usvojilo Gradsko vijeće Grada Sarajeva.

- Na osnovu te Odluke u okviru tada imenovanog Organizacionog komiteta izradili smo Aplikaciju u saradnji s vašim službama i institucijama iz BiH i Evrope. Smatramo da je, na osnovu Aplikacije, kao i podrške koju je Sarajevo dobilo u BiH, Evropi i svijetu/dokumentacija je u arhivu Grada Sarajeva i u arhivu IPC /izuzetno važno obnoviti kandiidaturu za ovaj projekat Evropske unije - navodi se u saopćenju.

 U saopćenju se navodi i da je u toku proces za eurointegracije i sticanje kandidatskog statusa za članstvo u EU i kandidatura Sarajeva i drugih gradova u BiH je važan čin afirmacije vrijednosti Evropske BiH, te da će izgradnja kulturne infrastrukture i dugoročna kulturna politika u našem Gradu osigurati  i pretpostavke za jačanje Sarajeva kao metropole Evrope.


(Fena/Admir Oručević)

0
VIJESTI
NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala source.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal source.ba zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara source.ba nije dužan obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

Impressum
T:
M:
Marketing
T:
M:
Aplikacije
Mobilna aplikacija
Android aplikacija
Social

Copyright ©2009 - 2024, Source d.o.o.