26.7.2017. 22:10
1
Italija nastavlja podržavati konzervaciju kulturnog naslijeđa BiH
U Zemaljskom muzeju BiH po drugi put italijanski Institut za konzervaciju i restauraciju (ISCR) je izveo kurseve obuke, a više od 30 bosanskih studenta je pohađalo kurseve pri tom institutu u Rimu.

Već drugu godinu zaredom, ISCR održava obuku za konzervaciju i restauraciju u Zemaljskom muzeju BiH u Sarajevu, finansiran od italijanskog Ministarstva za vanjske poslove i međunarodnu saradnju.

U ovoj godini kurs ISCR je bio posvećen naprednoj obuci, fokusiranoj na konzervaciju i restauraciju obje arheološke i etnografske kolekcije od drvenog materijala, polje koje obuhvata važna remek-djela Zemaljskog muzeja BiH kao sto je "Logboat", prahistorijski čamac iz željeznog doba.

Kurs je uključivao i donaciju opreme i napredne proizvode za restauraciju u cilju praćenja aktivnosti koje provodi odjel za konzervaciju Muzeja BiH.

Već drugu godinu pet konzervatora Zemaljskog muzeja BiH je imalo priliku za pohađanje obuke koji su vodili italijanski eksperti na ISCR u Rimu, počevši od prošle godine sa "Obukom za konzervaciju metala" i nastavljajući ove godine s  "Kursom konzervacije drvenih arheoloških i etnografskih kolekcija".

Saradnja između ISCR i Zemaljskog muzeja BiH bit će nastavljena sljedeće godine sa trećim kursem obuke koji će se baviti konzervacijom keramičkih kolekcija, čime će se zaokružiti aktivnosti koje se tiču arheološke kolekcije u Zemaljskom muzeju BiH u Sarajevu.

U 2017. godini, više od 30 bosanskih mladih profesionalaca je pohađalo međunarodni kurs obuke koji je održan u ISCR u Rimu, uz stipendije koje je omugućilo italijansko Ministarstvo kulturnog naslijeđa i turizma.

Studenti i odabrani profesionalci su bili obučavani u toku tri mjeseca u Rimu u odblastima - preventivna konzervacija arheoloških nalazišta, konzervacija arheoloških metala, reintegracija tehnika slikanja, biodeterioracija kulturnog naslijeđa, konzervacija podvodnih arheoloških nalazišta, digitalna fotografija, saopćeno je iz Ambasade Italije u BiH.

(Fena / Haris Ahbabović)

1
VIJESTI
NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala source.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal source.ba zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara source.ba nije dužan obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

Impressum
T:
M:
Marketing
T:
M:
Aplikacije
Mobilna aplikacija
Android aplikacija
Social

Copyright ©2009 - 2024, Source d.o.o.