8.11.2017. 20:31
0
Izložba konkursnih radova za idejno rješenje 'Austrijske kuće'
Austrijska kuća, objekat izgrađen za potrebe Olimpijskih igara 1984. godine u Sarajevu dobit će novi izgled prema idejnom rješenju Ilme i Zejda Kobilice čiji je rad izabran kao najbolji u okviru konkursa Općine Centar.

Njihov rad je postavljen s još 25 radova na izložbi konkursnih radova za idejno rješenje ''Austrijske kuće'' koja je otvorena večeras u galeriji Collegium artisticum, u Sarajevu gdje će biti dostupna do 15. novembra, svaki dan osim nedjelje.

Zejd Kobilica je novinarima kazao da je akcent njihovog rada na parku oko Austrijske kuće koji sada nema sadržaje da privuče ljude.

- Ponudili smo nešto šire od teme konkursa i bazirali smo se na čitav park. Akcent je na tome, a ispoštovali smo i ono što je traženo konkursom - rekao je Kobilica.

Istakao je da će, prema idejnom rješenju, izložbeni prostor biti smješten u prizemlju, a prostori za radionice na spratu.

Općina Centar u saradnji s Asocijacijom arhitekata u BiH i Službom za prostorno uređenje i komunalne poslove Općine Centar Sarajevo organizirala je javni, projektni, jednostepeni, anonimni arhitektonski konkurs za izradu idejnog rješenja objekta.

Članica žirija Alma Sadović je kazala da izabrani rad ne asocira na Austrijsku kuću kakva je bila, nego da će biti moderna građevina.

- Prvonagrađeni rad je idejno rješenje i na osnovu njega smo naručili, kod izabranog projektanta, idejni projekt, na osnovu kojeg ćemo izdati urbanističku saglasnost, a želja načelnika je da projekt bude realiziran u 2018. godini. Ne znamo do kada će trajati postupak donošenja svih rješenje, a idejni projekt ćemo imati krajem ove ili početkom sljedeće godine, kada ćemo i izdati urbanističku saglasnost - rekla je Sadović.

S obzirom da je zemljište na kojem se sada nalazi Austrijske kuća u vlasništvu Zavoda za izgradnju Kantona Sarajevo namjera je da Općina Centar u projekt zajednički uđe s Kantonom, da oni daju zemljište, a Općina sredstva za izgradnju.

(FENA/Merima Druškić)

0
NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala source.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal source.ba zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara source.ba nije dužan obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

Impressum
T:
M:
Marketing
T:
M:
Aplikacije
Mobilna aplikacija
Android aplikacija
Social

Copyright ©2009 - 2024, Source d.o.o.