13.11.2022. 10:46
0
Izgradnja zgrade ASU nije stala, u toku uređenje unutrašnjeg prostora
Jedna od većih kapitalnih investicija u Kantonu Sarajevo i državi u oblasti visokog obrazovanja je zgrada Akademije scenskih umjetnosti (ASU) Sarajevo, čija se izgradnja trenutno realizira prema predviđenom planu, te se završavaju radovi na vanjskom uređenju, a vrši se i uređenje unutrašnjeg prostora.

To je potvrdila za Fenu ministrica za nauku, visoko obrazovanje i mlade Kantona Sarajevo Aleksandra Nikolić navodeći da nisu tačni navodi kako je izgradnja ASU stala tokom pandemije i da zgrada trenutno propada.

- Kao što se može vidjeti vanjsko uređenje zgrade je u završnoj fazi (urađeno je sve što treba) i gradilište je obezbijeđeno. Trenutno se radi na unutrašnjem uređenju što podrazumijeva rad na instalacijama i drugim radovima koji to prate. Ovo je veoma "osjetljiva" faza jer je neophodno adekvatno postaviti instalacije kako bi skupa i sofisticirana oprema mogla biti adekvatno instalirana i kako bi na najbolji način bila iskorištena za nastavni proces i istraživanje koje se organizira na Akademiji – kaže Nikolić.

Tokom 2018. i 2019. godine odobreno je 4.550.000 KM, dok je tokom 2021. odobreno dodatnih 3.500.000 KM koji su u realizaciji u sklopu projekta izgradnje ASU. Novoosnovano Ministarstvo za nauku, visoko obrazovanje i mlade je implementiralo izdvojena sredstva u 2021. godini.

Vlada Kantona Sarajevo namjerava izdvojiti još sredstava za završetak opremanja ASU.

- U ovom trenutku se radi na ponovnoj procjeni potrebnih sredstava za završetak ASU, jer je došlo do značajne promjene cijena opreme, pa je važno i to uzeti u obzir. Dok se ta analiza ne završi teško je odgovoriti koliko je još sredstava potrebno za završetak ovog vrlo važnog projekta, koji će biti epicentar pokretanja i razvoja kreativne industrije u KS, ali i u cijeloj BiH – navela je Nikolić.

U javnosti se u ovoj godini špekulisalo da će zgrada za ASU imati još neku drugu svrhu. Međutim, da to nije tačno kaže Nikolić, koja naglašava da je zgrada namijenjena samo za rad Akademije scenskih umjetnosti, a čije aktivnosti nisu usmjerene isključivo na edukaciju.

- Planirano je da ASU, postane epicentar razvoja i inovacija u okviru scenskih umjetnosti, a njena dostignuća će se "prelijevati" na cjelokupnu kulturnu scenu regiona, razvoj kreativne industrije i naravno i na aktivnosti koje se tiču zaštite i promocije kulturno-istorijskog nasljeđa BiH – poručila je ministrica Nikolić.

Da je aktuelna Vlada KS ozbiljno pristupila konačnoj realizaciji projekta koji je počeo prije više od 10 godina mišljenja je dekan Akademije scenskih umjetnosti Faruk Lončarević.

- Projekcije koje su nama date govore o kraju 2024. kao mogućem vremenu useljenja. UNSA-ASU je samo krajnji korisnik zgrade, tj. nismo i ne možemo biti investitor ili vlasnik. Veoma smo zadovoljni da je trenutna inicijativa Vlade da nas konačno aktivno uključi u finalizaciju, kao najbolje eksperte za ono što nam je potrebno za izvođenje nastave u oblastima glume, pisanja, režije, kamere, montaže i produkcije u pozorištu, filmu, TV-u i radiju – kazao je Feni Lončarević.

Također, i on je potvrdio da je prostor zgrade ASU namjenski projektovan i gradi se ekskluzivno za potrebe Akademije, a ne kao uredska zgrada.

- Planirano je da ima tri pozorišne scene uključujući i otvorenu scenu i kino na krovu, savremeni studio za filmski mastering, TV studio itd. – ističe Lončarević.

Zgrada ASU kruna je uspjeha akademije i njenih alumnija, koji su više nego zadužili Sarajevo i BiH regionalnim i međunarodnim uspjesima tijekom četiri decenije postojanja.

- Sve je to izraslo iz ogromnog ljudskog požrtvovanja i manje od 500m2 neuslovnog, ustupljenog i iznajmljenog prostora i budžeta koji je uvijek manji od najrealnijih projekcija, čak i na osnovnim stavkama. Svi nastavnici, saradnici i administracija UNSA-ASU se nadaju da tom vremenu dolazi kraj i da će zgrada, kao i svrstavanje AV sektora i kulture kao jednog od ključnih sektora za razvoj Kantona, učiniti da UNSA-ASU konačno dobije infrastrukturu koja će parirati svjetskom nivou naših nastavnika, saradnika i alumnija – rekao je Lončarević.

Na zahtjev Vlade Kantona Sarajevo, Razvojni program Ujedinjenih nacija (UNDP) u BiH se 2019. godine uključio kao partner u realizaciju projekta izgradnje zgrade ASU, u cilju njegove brže i efikasnije implementacije koja je započela još 2010. godine.

- Zahvaljujući učešću UNDP-a u ovom projektu, u proteklom periodu izvršeno je unapređenje izvorne projektne dokumentacije u skladu sa savremenim tehnološkim zahtjevima, kao i racionalizacija određenih tehničkih rješenja, što je dovelo do značajnih ušteda u realizaciji projekta. Uz to, uspješno su okončane aktivnosti koje su uključivale završetak fasade objekta i unutrašnje grube građevinske radove, čime su stvoreni uslovi za dalji nastavak radova koji će dovesti do pune funkcionalnosti objekta – istaknuto je za Fenu iz UNDP-a BiH.

Završetak radova na izgradnji zgrade ASU planira se u naredne dvije godine.

(FENA/A. Balićevac)

 
0
VIJESTI
NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala source.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal source.ba zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara source.ba nije dužan obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

Impressum
T:
M:
Marketing
T:
M:
Aplikacije
Mobilna aplikacija
Android aplikacija
Social

Copyright ©2009 - 2024, Source d.o.o.