5.4.2016. 9:45
4
Da zakon u našoj zemlji za sve ipak nije isti, dokazuje nam slučaj Mehmeda Mešanovića
Mehmed Mešanović (22) pretučen je 21. februara, 2015.godine, oko 15 sati na skijaškoj stazi “Kolijevka” na sarajevskoj planini Bjelašnica, mjestu Babin do. Nakon premlaćivanja pokušao je preko Facebook profila grupe “Bjelašnica - report” tražiti pomoć od građana, odnosno svjedoka njegovog premlaćivanja.

"Molim vas, ako se iko sjeća bilo kakvog detalja tog nemilog dana, da je čuo neke priče od prijatelja, ili vidio kako sam pretučen, neka mi se javi.", napisao je Mešanović na Facebook profilu grupe “Bjelašnica - report”.

Brutalno je pretučen od strane drugog skijaša (specijalca Federalnog uprave policije) nakon što je pao sa skija i udario u njega. Pripadnik Federalne uprave  policije, Slaviša Mijanović je udarcima pancericama u predjelu trbuha zadao teške tjelesne ozljede, te je Mešanović isti dan operisan i odstranjena mi je žučna vrećica te ušivena jetra. 

Prema saopćenju iz MUP-a Kantona Sarajevo ranije je saopćeno : "Prilikom skijanja na stazi, skijama je došlo do kontakta između osobe M. M. i šestogodišnjeg djeteta. Nakon toga je M. S., otac djeteta, fizički je napao M. M. te mu tom prilikom u predjelu trbuha nanio teške tjelesne ozljede konstatirane na KUM KCU, gdje je ozlijeđenom ukazana liječnička pomoć, a poslije toga bio je podvrgnut operativnom zahvatu. O događaju je obaviješten kantonalni tužilac u Sarajevu, a policijski službenici rade na rasvjetljavanju i dokumentiranju opisanog događaja."

Nakon skoro 3 mjeseca, nakon brutalnog premlaćivanja, pokrenuta je interna istraga unutar FUP-a, koja i nije dala rezultate, s obzirom da se nakon više od godinu dana, rezultati istrage ne znaju, niti se znaju mjere koje su poduzete, nakon istrage.

"Jedinica za profesionalne standarde FUP-a i dalje poduzima mjere i radnje iz svoje nadležnosti radi prikupljanja dokaza i utvrđivanja činjeničnog stanja u vezi sa predmetnim događajem.", navodi se u saopćenju FUP-a, koje je bilo 2 mjeseca nakon nemilog događaja.
Pri rasvjetljavanja ovog događaja, Komisija Predstavničkog doma Federalnog parlamenta za sigurnost nedavno je razmatrala slučaj premlaćivanja Mehmeda Mešanovića (22), kojem je pripadnik Federalne uprave policije (FUP) Slaviša Mijanović 21. februara prošle godine nanio teške povrede.

S obzirom da Federalna uprava policije nije davala nikakva saopćenja povodom istrage, niti su poznati rezultati istrage, kao i mjere koje su izrečene, ako i jesu izrečene uopće.

Iz Komisije za sigurnost Parlamenta FBiH saopćeno je da ova komisija provodi “parlamentarnu istragu” te da je na 7. redovnoj sjednici saslušan i pretučeni mladić koji je ranije uputio žalbu zbog toga što državni organi ne rade ništa u vezi s tim slučajem. 
Iz tih razloga, Komisija za sigurnost je tražila da im se dostavi informacija o tome ko je trebao napraviti zabilješku o ovom slučaju, kada je došla obavijest i šta je konkretno Istražna jedinica za profesionalne standarde FUP-a poduzela u vezi s ovim slučajem. 
Komisija se zainteresovala i zato kada je FUP otvorio i zatvorio istražni postupak, te koje su mjere predložene i poduzete po okončanju postupka. 

Takođe, ono što najviše interesuje ovu Komisiju, jeste zašto FUP-a nije suspendovao inspektora Slavišu Mijanovića, do okončanja istražnog postupka te zašto je Istražnoj jedinici za profesionalne standarde FUP-a trebalo čak tri mjeseca da pokrene istragu.

Da je naša država gdje zakoni i procedure postoje, ali da su neki povlašteni i da se za neke ti isti zakoni i procedure ne sprovode, još jednom smo svjedoci. 
Poruka kakvu nam šalje ovakav postupak (ne)rada ovih institucija ukazuje da neki mogu da brutalno pretuku drugu osobu i da ne odgovoraju za taj postupak.

4
VIJESTI
NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala source.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal source.ba zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara source.ba nije dužan obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

Impressum
T:
M:
Marketing
T:
M:
Aplikacije
Mobilna aplikacija
Android aplikacija
Social

Copyright ©2009 - 2024, Source d.o.o.