14.5.2024. 13:18
1
Gradu kojeg su svi zaobilazili vraćen sjaj: Dobio nove ceste, gradi se hotel…
FOTO: n1
Izgradnjom i otvaranjem moderne magistralne prometnice Stolac – Neum te završetkom stolačke obilaznice konačno su se počele otvarati nove mogućnosti za Stolac.

Gradić s pravim prirodnim i kulturno-historijskim bogatstvom, na kojima bi mogla pozavidjeti i veća svjetska središta, godinama je bio u svojevrsnoj prometnoj izolaciji.

U turističkom pogledu, Stolac je “skriveni biser” koji godinama čeka da bude otkriven. Ratna razaranja, nedostatak ulaganja, loša infrastruktura i gotovo nepostojeći smještajni kapaciteti utjecali su na to da prekrasni gradić na jugu Hercegovine u turističkom smislu ostane zaboravljen.

No, čini se da barem dio tih problema već postaje prošlost, izviještava Jabuka.tv.

Prekrasni vodopad Provalije, često nazivan “Stolačka Niagara”, rijeka Bregava, stolačke mlinice, Stari grad Vidoški, ilirski grad Daorson, dvije nekropole stećaka pod zaštitom UNESCO-a uz čak 30 kulturnih spomenika od značaja za BiH, samo su dio prirodnih i kulturnih bogatstava kojima se ovaj grad može pohvaliti, a koji bi, uz bolju prometnu povezanost, trebali biti i više nego dovoljni za razvoj uspješne turističke priče u godinama koje slijede.

Da se na tome kontinuirano radi, potvrdili su i u Gradskoj upravi Stoca, kao i JU Radimlja, gradskoj turističkoj organizaciji koja je, između ostaloga, zadužena za podizanje nivoa kvalitete cjelokupne turističke ponude grada Stoca.

Radimlja je najpoznatiji lokalitet stećaka, srednjovjekovnih nadgrobnih spomenika u BiH, a objekt ustanove JU Radimlja koja o njima skrbi posljednjih godina je znatno unaprijeđen i moderniziran.

Djelatnici ustanove, koje smo zatekli kod nekropole stećaka, zajedno s većom grupom posjetitelja iz Viteza, kazali su nam da veći dio sredstava za uređenje prostora i djelovanje osiguravaju pisanjem projekata.

Iz ustanove ističu da je broj posjetitelja iz godine u godinu sve veći.

Što se tiče interesa posjetitelja za nekropolu stećaka Radimlja, ukupan broj posjetitelja je svake godine sve veći, s tim da je broj domaćih posjetitelja u maloj prednosti u odnosu na strane posjetitelje, kazali su za portal Jabuka.tv iz JU Radimlja, a dodaju da su itekako svjesni značaja koji će za Stolac imati nova prometnica prema Neumu.

Izgradnjom ceste Stolac – Neum, raznim promotivnim aktivnostima, izgradnjom infrastrukture na razini grada Stoca, naporno se radi da bi Stolac dobio mjesto kakvo zaslužuje na turističkoj mapi BiH, te tako polako izlazi iz izoliranosti u kakvoj je bio.

Otvaranjem nove prometnice prema Neumu već se vidi porast broja posjetitelja, kako grupnih tako i individualnih, a u budućnosti ih očekujemo još više, istaknuli su iz JU Radimlja.

U pogledu razvoja turizma, jedan od ključnih problema s kojima se grad zadnjih godina suočavao, svakako je nedostatak smještajnih kapaciteta, a sugovornici ističu da se radi i na tom pitanju.

S obzirom na potražnju, smještajni kapaciteti u gradu Stocu zadovoljavaju potrebe tržišta, a u skorije vrijeme se očekuje i povećanje broja smještajnih kapaciteta na području našeg grada, kazali su iz JU Radimlja.

U Gradu Stocu potvrdili su za portal Jabuka.tv da se uskoro otvara novi objekt u gradu koji će sadržavati restoran i hotel, čime će se pridonijeti poboljšavanju smještajnih kapaciteta. To će, kako navode, uvelike značiti ovom gradu koji je do sada imao ponešto, ali nedovoljno.

Sve navedeno daje nadu da će Stolac, skriveni dragulj Hercegovine, napokon dobiti mjesto koje mu na turističkoj mapi pripada.

Vrijedi napomenuti i da će Stolac i ove godine imati vrlo sadržajan proljetni i ljetni program.

Kroz naredne mjesece grad će biti domaćin brojnih događaja i manifestacija, uključujući komemoraciju na Radimlji, ali i događaje sportskog, kulturnog i zabavnog karaktera kao što je Stolački cener, SMART fest, srednjovjekovna sajamska manifestacija Stolačka tarča te Ilindanske svečanosti.

(Aldin B.)

Stolac
1
VIJESTI
NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala source.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal source.ba zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara source.ba nije dužan obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

Impressum
T:
M:
Marketing
T:
M:
Aplikacije
Mobilna aplikacija
Android aplikacija
Social

Copyright ©2009 - 2024, Source d.o.o.