23.6.2024. 18:39
0
Desničarska Nacionalna Unija prednjači na francuskim parlamentarnim izborima
Prema rezultatima prijevremenih parlamentarnih izbora u Francuskoj, desničarska populistička "Nacionalna unija", čiji je neformalni lider Marine Le Pen, može dobiti više od trećine glasova, znatno ispred svih protivnika.

To najavljuju i rezultati ankete Centra Elabe po narudžbi BFMTV i La Tribune Dimanche.

"Nacionalna unija" zajedno sa svojim saveznicima može dobiti oko 36% glasova, što im obezbjeđuje 250-280 mjesta u Narodnoj skupštini (od 289 mesta potrebnih za apsolutnu većinu).

Savez ljevičarskih partija "Novi narodni front" može dobiti 27% glasova i postati glavna opoziciona frakcija, dobivši od 150 do 170 mjesta.

Propredsjednički blok "Zajedno" može podržati oko 20 odsto birača, što će mu obezbijediti 90 do 110 mandata - veliki gubitak, u odnosu na 245 u parlamentu sadašnjeg saziva.

Značajno će izgubiti i "republikanci", koji su se protivili savezu sa Le Pen - podržaće ih oko 10 odsto birača, što znači 35-45 mjesta u parlamentu, u odnosu na 62 u prethodnom sazivu.

Ostale političke snage mogu dobiti 10-12 mandata.

60% ispitanika je sigurno da će glasati, a 11% je gotovo sigurno u to. Time je predviđena znatno veća izlaznost nego na prethodnim izborima 2022. godine, kada je iznosila 57%.

Čak više od 80% pristalica pojedinih političkih snaga različitih orijentacija planira glasati.

Rezultati su zasnovani na anketi reprezentativnog uzorka od 2.002 ispitanika u kontinentalnoj Francuskoj, prikupljanje podataka obavljeno je od 19. do 21. juna. Moguća greška je od 1 do 2,6 procentnih poena.

Još jedna anketa, objavljena ovog vikenda, predviđa da će Le Penova stranka i saveznici čak imati apsolutnu većinu.

Jordan Bardella, formalni lider desničarskih populista, rekao je da ga mjesto premijera zanima samo ako stranka dobije apsolutnu većinu, navodeći da u suprotnom neće moći implementirati njegove planove.

Rejting predsjednika Emmanuela Macrona pao je za šest bodova nakon njegove odluke da raspusti parlament.

(Erna H.)

0
VIJESTI
NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala source.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal source.ba zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara source.ba nije dužan obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

Impressum
T:
M:
Marketing
T:
M:
Aplikacije
Mobilna aplikacija
Android aplikacija
Social

Copyright ©2009 - 2024, Source d.o.o.