10.9.2016. 14:25
3
U Vlasenici napadnut povratnik: Prvo su mi psovali majku, a onda su me oborili na zemlju
Teška politička situacija u Bosni i Hercegovini prenijela se i na bošnjačke povratnike u bh. entitetu Republika Srpska, piše Patria.

Povratnicima je naročito teško posljednjih dvadesetak dana, nakon najava predsjednika RS Milorada Dodika da će raspisati referendum na kojem će građani u ovom dijelu zemlje podržati da se Dan RS oblježava 9. januara.

Usavni sud BiH donio je odluku po kojoj je obilježavane Dana RS na 9. januar protivustavno, pa bi referendum na kojem bi građani ponovo odlučivali o ovom pitanju, značio derogiranje Ustavnog suda BiH.

Na opasne posljedice referenduma upozorila je i međunarodna zajednica, SAD kao druge svjetske sile.

Bošnjački povratnik u Vlasenici Mensur Saračević (55) rekao je za Radio Glas Drine da ga je u petak navečer napala grupa ekstremista, a uvrede trpi posljednje tri sedmice.

- Prvo su mi posovali majku, a onda su me oborili na zemlju. Srećom da su naišli neki ljudi, koji su me odbranili, i prevezli do kuće. Dolazila je policija, ali mislim da oni rade po stranačkoj liniji i ne očekujem mnogo od policije – rekao je Saračević.

On tvrdi da se na ulicama Vlasenice od nekih srpskih ekstremista može čuti kako komšije Bošnjake otvoreno nazivaju Balijama ili drugim pogrdnim imenima, piše NAP. 

(Patria)

3
VIJESTI
NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala source.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal source.ba zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara source.ba nije dužan obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

Impressum
T:
M:
Marketing
T:
M:
Aplikacije
Mobilna aplikacija
Android aplikacija
Social

Copyright ©2009 - 2024, Source d.o.o.