28.2.2023. 16:19
0
"Govorio je da je voli, istetovirao je njeno ime. Sad je više nema..."
Za ubistvo Jasmine Klico vatrenim oružjem, nakon desetina prijavljenih prijetnji, počinilac je dobio kaznu od 11 godina zatvora, što njena kćerka Amra Klico smatra uznemirujućim.


Ubistva žena koje počine muškarci se širom svijeta sve češće procesuiraju kao zločini iz mržnje, ali u Bosni i Hercegovini to još uvijek nije praksa.

Prošle godine su u nekoliko gradova BiH održane protestne šetnje zbog niskih kazni za ubice, na kojima je traženo da se uvede novo krivično djelo femicida kako bi se povećale kazne, ali neki stručnjaci smatraju da bi takvo zakonsko rješenje još više otežalo dokazivanje, piše Crna hronika. 

Nakon višegodišnjeg uznemiravanja od radnog kolege i desetina prijava institucijama kojim je nastojala udaljiti nasilnika od sebe i porodice, Jasmina Klico nije dobila zaštitu. Nisu je dobile ni njene kćerke koje danas, govoreći o ubistvu svoje majke, nastoje podstaknuti insitucije da drugačije pristupaju žrtvama nasilja i da spriječe ono što se u javnosti sada naziva femicidom.

Za ubistvo Jasmine Klico vatrenim oružjem, nakon desetina prijavljenih prijetnji, počinilac je dobio kaznu od 11 godina zatvora, što njena kćerka Amra Klico smatra uznemirujućim. Ona je pristala za Detektor podijeliti priču jer želi podstaći na veću zaštitu žena u društvu.

“Moju majku ništa više neće vratiti. Što se tiče toga, ništa se ne može promijeniti. Jedino što se može promijeniti je u budućnosti ili sada, ako se trenutno takve stvari dešavaju, da baš ne dođe do toga što desilo mojoj majci“, kaže Klico.

Amra Klico priča kako je njena mama imala korektan odnos sa svim kolegama na poslu pa tako i sa ubicom. Međutim, sve je počelo da se mijenja kada je on nju počeo zvati na kafu, pozivati je na telefon itd… Jasmina nije ni mogla slutiti do čega će sve to dovesti.

“Govorio je da je voli, istetovirao je njeno ime što se nije moglo dovoditi u vezu sa zaljubljenošću. Više sa opsjednutošću. Jedne subote je rekla da mora ići na posao, kako ima puno posla. Ja sam joj nazvala taksi, ispratila je i zagrlila. Nisam mogla ni posumnjati da će to biti zadnji put kad ću je vidjeti”, priča Amra.

Jasmina Klico upucana je sedam puta, a Amra smatra da je njena majka ubijena iz mržnje i da se to djelo trebalo tako procesuirati, jer bi kazna bila i do tri puta veća nego što je to slučaj u donesenoj presudi.

Ona smatra da je njena majka ubijena iz mržnje i da se to djelo trebalo tako procesuirati, jer bi kazna bila i do tri puta veća nego što je to slučaj u donesenoj presudi.

U desetinama gradova BiH prošle godine su organizovani protesti zbog ubistava žena, na kojima je traženo uvođenje novog krivičnog djela u domaće zakonodavstvo.

Okupljeni su tražili da se ubistvo žene iz mržnje kažnjava kao femicid. Jadranka Miličević, direktorica Fondacije “CURE“, jedna je od aktivistica koja se zalaže za uvođenje femicida kao krivičnog djela u zakonu i propisivanje strožije kazne zatvora, navodi CH. 


(A.R.)

0
VIJESTI
NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala source.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal source.ba zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara source.ba nije dužan obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

Impressum
T:
M:
Marketing
T:
M:
Aplikacije
Mobilna aplikacija
Android aplikacija
Social

Copyright ©2009 - 2024, Source d.o.o.