24.7.2023. 11:00
1
Stiže veći priliv dešifrovanih poruka: Anom je otkrio puteve droge, koga će otkriti u BiH
U Bosnu i Hercegovinu su do sada, putem međunarodne pomoći u krivičnim istragama, uglavnom dolazili podaci dobijeni dešifrovanjem poruka razmijenjenih među kriminalcima putem Sky aplikacije. U narednim mjesecima se, kako smo uspjeli saznati, očekuje veći “priliv” poruka razmijenjenih putem aplikacije Anom.

Radi se o aplikaciji koja poput Skya i EncroChata šifrira poruke, tako da se ne mogu presresti uobičajenim policijskim metodama. Međutim, istražni organi u svijetu su uspjeli doći do ovih poruka koje su se čuvale na serverima, skinuti ih i na kraju i dešifrovati. Ovo je za rezultat imalo veliki broj hapšenja širom svijeta.

NALOG IZ SAN DIEGA

Dešifrovanje poruka iz Anom aplikacije počelo je u Sjedinjenim Američkim Državama, u Kaliforniji. Istražitelji FBI-ja su prilikom hapšenja jednog od dilera kod njega pronašli uređaj koji do tada nisu vidjeli, za koji se ispostavilo da služi za razmjenu poruka putem Anom aplikacije. U zamjenu za smanjenje kazne, diler je pristao da sarađuje sa policijom. Odao im je kanale za distribuciju uređaja koji su koristili Anom aplikaciju. Prvo su počele istrage u SAD-u.

Kokain je pakovan u pošiljke banana, ali i konzerve tunjevine

Da bi se sačuvala zakonitost postupka, od Okružnog suda u San Diegu je dobijen nalog za prikupljanje i dešifrovanje poruka. Tako je krenula cijela operacija nazvana Trojanski oklop.

Zahvaljujući “cinkarošu”, policija je otkrila servere sa porukama, a potom je počela koristiti i njegove veze putem kojih su distribuirali uređaje, koje su tada već pratili. Kriminalci koji su kupovali uređaje i koristili ih nisu imali pojma da ih policija kontroliše.

Nakon izvjesnog vremena, a s obzirom na rezultate dotadašnje istrage, operacija je proširena i na druge države. Prva je izabrana Australija, s obzirom na to da su velike količine kokaina, koje su dopremane u SAD, prosljeđivane upravo u Australiju. Princip operacije je bio isti. Preko preprodavača uređaja, čija imena je otkrio “saradnik” policije iz San Diega, dio uređaja je distribuiran u Australiju. “Policijski” uređaji su došli do kriminalaca koji su ih koristili, a potom su počeli padati jedan za drugim.

Sljedeća na redu je bila Evropa. Prema podacima iz maja 2021. godine, koji su navedeni u dokumentu FBI-ja koji smo dobili na uvid, dotadašnjom istragom je otkriveno da je pet država u svijetu, u kojima se pored SAD-a najviše koristi Anom aplikacija, Njemačka, Nizozemska, Španija, Australija i Srbija.

Droga se slala na različite načine. Naprimjer, pakovana je u pošiljke banana, ali i konzerve tunjevine. Također, za slanje kokaina iz Kolumbije do SAD-a, a radi dalje distribucije prema Australiji, korištene su zapečaćene koverte francuske diplomatske pošte iz Bogote. Na ovaj način su se svake sedmice iz Bogote slala po dva kilograma kokaina. Profit od ove droge dijeljen je tako da je dobavljač iz Kolumbije uzimao polovinu novca, a ostali učesnici u distribuciji su dijelili drugu polovinu.

S obzirom na to da je Srbija označena kao jedan od najvećih korisnika Anoma u svijetu, nije isključeno da među korisnicima ima i kriminalaca iz BiH.

Ono što je bitno istaći u vezi sa aplikacijama za slanje šifrovanih poruka, kao što su Sky, Anom i EncroChat, jeste da su poruke prikupljene i dešifrovane na legalan način, odnosno uz saglasnost nadležnih sudova. Anom je, kako smo već opisali, razbijen uz nalog suda u San Diegu. Što se tiče Skya i EncroChata, obje aplikacije su razbijene u Francuskoj, gdje je još 2006. donesen zakon o izuzimanju servera sa šifrovanim porukama i o njihovom dekodiranju. Na osnovu tog zakona, francuski sudovi su izdavali naloge kada je policija otkrila kod kriminalaca uređaje sa spomenutim aplikacijama.

”PORCIJA” ZA BIH

Kada su istražitelji shvatili da se na serverima nalaze poruke iz cijelog svijeta, uključen je i EUROPOL, koji ih je distribuirao državama iz kojih potiču kriminalci koji su koristili ove aplikacije. Tako je i BiH, putem instituta međunarodne pomoći u krivičnim postupcima, dobila svoju “porciju” Sky i Anom poruka koje i dalje pristižu.

Procesuiranje slučajeva zasnovanih na Sky, Anom i EncroChat aplikacijama će biti obrađivano kao posebno poglavlje u izvještajima Evropske komisije o napretku BiH

Imajući u vidu da je preuzimanje i dekodiranje ovih poruka u “matičnim” državama, prije svih u Francuskoj i SAD-u, obavljeno na zakonit način, one se mogu koristiti i u krivičnim postupcima u BiH. Uostalom, to je nedavnom odlukom u slučaju Ibrahima Hadžibajrića potvrdio i Vrhovni sud FBiH, a na osnovu Zakona o međunarodnoj pomoći u krivičnim stvarima BiH.

Zanimljivo je, recimo, da je u Njemačkoj već donesena jedna presuda u kojoj su kao dokazni materijal korištene isključivo poruke razmjenjivane putem ovih aplikacija.

Druga vrlo bitna stvar je da procesuiranje slučajeva koji se baziraju na ovim porukama pomno nadgledaju EUROPOL i EUROJUST (pravosudna agencija EU), koje ne dozvoljavaju da ovi slučajevi budu zataškani. To znači da će i domaće pravosuđe kad-tad morati ove slučajeve dovesti do konačnih presuda. Čak će, kako saznajemo, procesuiranje slučajeva zasnovanih na Sky, Anom i EncroChat aplikacijama biti obrađivano kao posebno poglavlje u izvještajima Evropske komisije o napretku BiH.

 
1
VIJESTI
NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala source.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal source.ba zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara source.ba nije dužan obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

Impressum
T:
M:
Marketing
T:
M:
Aplikacije
Mobilna aplikacija
Android aplikacija
Social

Copyright ©2009 - 2024, Source d.o.o.