12.12.2016. 17:49
0
"Osim iseljavanja, veliki problem bijela kuga, rođeno deset posto manje djece"
Osim velikog broja odlazaka s područja Kantona 10 (Livanjskog), to je jedan od kantona u Federaciji BiH koji je zahvatila bijela kuga, rečeno je tokom posjete potpredsjednice FBiH Melike Mahmutbegović Livanjskom kantonu, javlja Anadolu Agency (AA).

Tako je, prema podacima Kantonalne bolnice dr. fra Mihovil Sučić, u Livnu broj rođene djece tokom ove godine 310, što je za deset posto manje nego prošle godine, odnosno njih tridesetak. 

"Bila nam je velika čast da smo ugostili potpredsjednicu FBiH Meliku Mahmutbegović i mi smo sa naše strane iznijeli osnovne probleme, a to su problemi u obrazovanju gdje jednostavno u školama ne postoji učenje bosanskog jezika za djecu Bošnjaka. Prisutan je i problem iseljavanja i sve većeg siromaštva bošnjačkog naroda. Nadamo se da će se bar neka od ovih pitanja naći na sjednicama Vlade i biti tretirani u resornim ministarstvima i da ćemo neka od ovih problema uspješno rješavati", rekao je za Anadolu Agency (AA) Dževad efendija Hadžić, glavni imam Medžlisa Islamske zajednice Livno.

Efendija Hadžić ukazuje na ozbiljno smanjenje broja učenika u osnovnim i srednjim školama na području Livanjskog kantona.  

"Mi smo i na današnjem sastanku iznijeli tu situaciju. Prije nekoliko godina, u srednjim školama bilo je 250 djece, a ove godine 150 djece bošnjačke nacionalnosti. Dakle, u samo nekoliko godina toliko je drastično opao broj naše djece. I taj trend je svake godine stalno prisutan. U opadanju je. To je jedan od ključnih problema našeg naroda na ovim prostora. I u osnovnim školama je taj trend prisutan. Također, broj Bošnjaka koji umiru svake godine otprilike je 60 do 70, dok je broj rođenih između 20 i 30. Dakle, taj broj i odnos pokazuje stanje i trend u toj oblasti", rekao je efendija Hadžić.

Naglašeno je kako bi otvaranje narodne kuhinje Merhameta bilo od velike koristi za stanovnike s obzirom da ima porodoica i sa šest članova koji su ugroženi. Ocijenjeno je kako bi kuhinja Merhameta u Livnu zapravo bila od prijeke potrebe. 

Potpredsjednica FBiH Melika Mahmutbegović obišla je ni kantonalnu bolnicu dr. fra Mihovil Sučić gdje je, u pratnji prof. dr. Ivana Cikojevića, ravnatelja bolnice, obišla novotvoreni Odjel za citologiju i patologiju te porodilište i Odjel za ženske bolesti. 

Ipak, ono što je veoma zanimljivo kada je u pitanju kantonalna bolnica jeste da uprkos velikom broju odliva stanovništva s područja Livanjskog kantona tu zdravstvenu ustanovu nije napustio niti jedan doktor. 

"Naši problemi su na neki način slični problemima drugih zdravstvenih institucija u FBiH. Možda imaju i svoj specifikum zbog mjesta i položaja gdje se nalazimo. Mi dosada, stvarno, nismo nismo imali sluačaj da je ijedan liječnik otišao. Imali smo zahtjev jedne sestre i zahtjev jedne djelatnice iz kuhinje. To je sve ono što je u posljednjih dvije godine neko zahtjev podnio da bi napustio ovu zdravstvenu ustanovu. To je jedan pokazatelj da ipak nije loše raditi u zdravstvenoj ustanovi. Oni koji su uposleni sigurno nisu zakinuti ni za kakva prava. Primanja, obzirom na situaciju u cijeloj državi, a i okruženju, mislim da nisu razlog da bi se zbog toga lako odlazilo vani. Ipak, treba gledati za onaj broj sati koji se provede ovdje na poslu kod nas i u FBiH. Sredstva koja se dobiju prilično su dovoljna, ali ne u svoj mjeri. Odlazak vani ima i druge posljedice, te zbog toga vjerovatno i nema nekog odliva bar iz naše zdravstvene ustanove", rekao je dr. Cikojević. 

U kantonalnoj bolnici su u proteklom periodu znatno unaprijedili svoje usluge. 

"Mi smo nedavno otvorili laboratorij za patologiju i citohistologiju. To je nešto što je bilo neminovno. Dugo godina se o tome sanjalo. Jer, danas modernu medicinu i internu dijagnostiku raditi bez BHDA je nezamislivo. Onkolog ne može dati terapiju bez nalaza. Imamo odsjek onkologije koji je u sklopu KB Mostar i čekalo se negdje pet do šest tjedana na nalaz. Ovo sada što mi radimo, on će sada biti gotov za sedam do deset dana. To je benefit za pacijenta, a onda i za sve nas ovdje. To je nova razina u zdravstvenoj usluzi bolnice. Početkom iduće godine počinjemo s novijom, modernom metodom operacije katarakte i pacijeniti neće morati ići van kantona u druge zdravstvene ustanove, a Fond zadravstvenog osiguranja neće novce davati, nego će oni ostajati ovdje. To su dvije stvari i nadam se da ćemo time dići i ljestvicu pružanja zdravstvenih usluga na ovom području", rekao je dr. Cikojević.

Potpredsjednica FBiH Melika Mahmutbegović obećala je pomoć FBiH u prevazilaženju problema u Livanjskom kantonu te naglasila važnost da se bošnjačkoj djeci osigura nastava na bosanskom jeziku kao i planovi i programi izvođenja nastave na bosanskom jeziku u skladu s presudom Ustavnog suda FBiH vezano za zakon o udženicima za srednje i osnovne škole.

Mahmutbegović je obišla i Franjevački muzej i galeriju Gorica u Livnu gdje joj je domaćin bio direktor Josip Gelo, a u poslijepodnevnim satima je razgovarala s predstavnicima BZK Preporoda i boračkih udruženja.

(Anadolu Agency)

0
NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala source.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal source.ba zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara source.ba nije dužan obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

Impressum
T:
M:
Marketing
T:
M:
Aplikacije
Mobilna aplikacija
Android aplikacija
Social

Copyright ©2009 - 2024, Source d.o.o.