20.7.2017. 18:35
0
Sedam zlatnih pravila: Ovako će vam djeca biti uspješna
Vječne nedoumice roditelja su kako naučiti dijete da bude uspješno u životu i postoji li recept za uspjeh i da li je on univerzalno primjenljiv?

Ne postoji roditelj na ovom svijetu koji ne bi želio da mu dijete bude uspješno. Mnogi bi vjerovatno različito definisali tajnu uspješnog života, ali želja za njim je svima zajednička.

Možda je univerzalnu tajnu uspjeha otkrio još davno antički filozof Aristotel kada je rekao: „Ono smo što iznova radimo. Dakle, izvanrednost nije pojedinačno djelo već navika”.

Istina je da nas navike određuju, kao i da sticanje dobrih navika može biti ključ uspjeha. Pa, koje bi to onda navike roditelji trebalo da podstiču kod svoje djece (bez obzira na bogatstvo, status i karakter) kako bi povećali njihove šanse za uspjeh u životu? Evo nekih postupaka zasnovanih na naučnim činjenicama koje biste mogli i sami da primijenite ako ste roditelj.

1. Neka vaša djeca obavljaju kućne poslove

Bilo da sređuju svoju sobu, peru sudove, bacaju đubre ili šetaju psa, važno je da djeca imaju svoja zaduženja u kući. Tako će naučiti da je u životu neophodno raditi.

2. Naučite ih socijalnim vještinama

Dvadesetogodišnja studija univerziteta Djuk i Pensilvanija otkrila je da su djeca sa dobrim socijalnim vještinama postala uspješnija po odrastanju. Pokazalo se da su društveno sposobna djeca ‒ koja su samoinicijativno sarađivala sa svojim vršnjacima, pomagala drugima, razumjela njihova osjećanja i samostalno rješavala probleme ‒ daleko češće dobijala fakultetsku diplomu i nalazila posao prije djece sa ograničenim socijalnim vještinama.

3. Učite ih i pokažite i sami velika akademska očekivanja

Prema studiji Univerziteta u Mičigenu, potrebno je da budete dobar uzor svojoj djeci i prvo sami završite fakultet, kako biste to mogli da očekujete i od njih. Sa druge strane, profesor  sa Kalifornijskog univerziteta u Los Anđelesu analizirao je podatke 6.600 djece rođene u novom milenijumu i uvidio da su roditelji uspijevali da usmjere djecu na fakultetsko obrazovanje nezavisno od materijalnog stanja.

4. Učite ih da izgrade dobre međuljudske odnose

Postoje roditelji koji se žrtvuju za svoju djecu i ostaju u lošem braku samo zbog njih. Iako hvale vrijedna, izgleda da ova žrtva može donijeti više štete nego koristi, ako je vjerovati naučnicima sa Univerziteta u Ilinoisu. Oni su zaključili da je važnije da djeca imaju dobre odnose sa oba roditelja i braćom i sestrama (ako ih imaju) i da odrastaju u domu bez konflikata, nego da su im roditelji po svaku cijenu u braku.
Jedno drugo istraživanje, sprovedeno u porodicama koje su živjele ispod granice siromaštva, pokazalo je da su djeca, kojima je u prve tri godine života staratelj pružao dovoljno pažnje, postigla bolji uspjeh u školi, potom uspostavila zdravije međuljudske odnose i ostvarila veća akademska dostignuća u svojim tridesetim godinama.

5. Naučite ih da vole matematiku

Već se i kod nas odomaćilo uvjerenje da je važno čitati djeci od najranijeg uzrasta jer će tako brže naučiti da vladaju jezikom, što će podstaći i njihov cjelokupni intelektualni razvoj. Istraživanje univerziteta Nortvestern pokazalo je da je podjednako važno učiti djecu i matematičkim vještinama. Ispitujući 35.000 mališana, naučnici ovog univerziteta uvidjeli su da je rano sticanje matematičkih vještina uticalo da djeca kasnije ne samo bolje vladaju matematikom već i čitanjem.

6. Naučite ih da se ne plaše neuspjeha

Posebno je bitno naučiti dijete da ne dozvoli da ga strah od neuspjeha odvrati od samog pokušaja da ostvari ono što je naumio. Ako i doživi neuspjeh (što se može desiti bilo kome), ne bi trebalo da to posmatra kao kraj, već kao priliku za učenje i poboljšanje.

7. Budite primjer radne etike

Najsigurniji način da naučite djecu nekom ponašanju je da im sami date dobar primjer. Naime, studija Harvardske poslovne škole pokazala je da su ćerke zaposlenih majki za 23 procenta bile uspješnije ‒ završile su viši stepen obrazovanja, zapošljavale se na menadžerskim pozicijama i ostvarivale veće prihode od kćerki domaćica. 

Ovo su neke od preporuka za vaspitanje djeteta koje roditelji mogu da izvuku iz istraživanja sprovedenih u posljednjih nekoliko decenija. Dobro je što se mogu primijeniti bez obzira na socio-ekonomski status porodice. Nisu potrebne posebne škole, kursevi, niti bilo koji drugi izdaci. Samo malo vremena, želje i upornosti,  piše rts.rs.

(Alen Avdić)
 
0
NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala source.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal source.ba zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara source.ba nije dužan obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.
 

Redakcija
T:
F:
M:
Marketing
T:
M:
Aplikacije
Mobilna aplikacija
Android aplikacija
Social

Copyright ©2009 - 2015, Source d.o.o.