29.12.2017. 13:40
0
"Djeca su izložena napadima te brutalnom nasilju u svojim domovima, školama i igralištima"
U zonama konflikta širom svijeta djeca su postala izložena napadima u neviđenoj razmjeri, tokom cijele godine, upozorio je UNICEF, dok sukobljene strane otvoreno zanemaruju međunarodne zakone koji su kreirani kako bi zaštitili najranjivije.

- Djeca su izložena napadima te brutalnom nasilju u svojim domovima, školama i igralištima - kazao je direktor UNICEF-a za krizne programe Manuel Fontaine, dodajući da se ovi napadi nastavljaju iz godine u godinu te se na njih ne smije oglušiti.

U sukobima širom svijeta djeca su postala najizloženije mete, te se koriste za živi štit, ubijana su, sakaćena i vrbovana za borbu. Silovanje, prisilni brakovi, otmice i porobljavanje su postale standardne taktike u sukobima od Iraka, Sirije i Jemena, do Nigerije, Južnog Sudana i Mijanmara.

U nekim okolnostima, djeca koju otimaju ekstremističke skupine doživljavaju dodatno zlostavljanje nakon oslobađanja, kada ih pritvore sigurnosne snage, naglašeno je u saopćenju UNICEF-a.

Istaknuto je i da milioni djece plaćaju indirektnnu cijenu za ove sukobe, pateći od neuhranjenosti, bolesti i trauma, dok su im osnovne potrepštine - uključujući pristup hrani, vodi, sanitarnim uređajima i zdravstvenoj zaštiti - uskraćene, oštećene ili uništene tokom sukoba.

Tokom 2017. godine oko 700 djece u Afganistanu je ubijeno u prvih devet mjeseci godine, u Centralnoafričkoj Republici, nakon mjeseci obnovljenih sukoba, došlo je do dramatičnog porasta nasilja  u kojem su djeca ubijana, silovana i otimana, te regrutovana u ekstremističke skupine. 

U području Kasai, u Demokratskoj Republici Kongo, 850.000 djece je zbog nasilja napustilo svoje domove, dok je više od 200 zdravstvenih centara i 400 škola bilo napadnuto. Prema procjenama 350.000 djece je patilo od teške akutne neuhranjenosti.

U sjeveroistočnoj Nigeriji i Kamerunu, Boko Haram je prisilio najmanje 135 djece da postanu bombaši samoubice, što je pet puta veći broj nego u 2016. godini, podaci su UNICEF-a.

Također, u Iraku i Siriji, djeca su korištena kao živi štit, bila su pod opsadom, postajući laka meta snajperima i živeći suočena s intenzivnim bombardiranjima i nasiljem.

U Mijanmaru, djeca Rohingya su doživjela i svjedočila nepojmljivom i masovnom nasilju, te su bila napadana i protjerivana iz svojih domova u saveznoj državi Rakhine, dok djeca u udaljenim graničnim područjima država Kachin, Shan i Kayin još uvijek pate od posljedica neprekidnih tenzija između Oružanih snaga Mijanmara i različitih naoružanih etničkih skupina.

U Južnom Sudanu, gdje su sukobi i kolaps ekonomije doveli do proglašenja gladi u nekim dijelovima zemlje, više od 19.000 djece je regrutovano u oružane snage i skupine, a od početka sukoba u decembru 2013. više od 2.300 djece je ubijeno ili ranjeno.

Kada je u pitanju Somalija u prvih 10 mjeseci 2017. godine zabilježeno 1.740 slučajeva regrutovanja djece, a u Jemenu, prema potvrđenim podacima je u oko 1.000 dana sukoba najmanje 5.000 djece ubijeno ili ranjeno. Više od 11 miliona djece treba humanitarnu pomoć.

Od 1,8 miliona djece koja pate od neuhranjenosti, 385.000 pati od teške neuhranjenosti i u opasnosti su od smrti ako im ne bude osigurano hitno liječenje.

UNICEF je stoga pozvao sve sukobljene strane da se pridržavaju svojih obaveza u skladu s međunarodnim zakonom i da bez odlaganja zaustave kršenja dječjih prava i ciljanje civilne infrastrukture, uključujući i škole te bolnice.

Također, pozvali su države koje imaju utjecaja na sukobljene strane da iskoriste taj utjecaj kako bi zaštitili djecu, saopćeno je danas.

(Fena / Haris Ahbabović)

0
NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala source.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal source.ba zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara source.ba nije dužan obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

Impressum
T:
M:
Marketing
T:
M:
Aplikacije
Mobilna aplikacija
Android aplikacija
Social

Copyright ©2009 - 2024, Source d.o.o.