4.1.2018. 19:06
0
Djeca razvod najteže podnose sa 11 godina
Dječiji psiholog dr Carol Scot kaže da djeca uvijek teško podnose razvod. Profesor Vladeta Jerotić tvrdi da je najbolje, ako već do toga mora da dođe, da se roditelji raziđu do djetetove 3. godine. Doktor Carol Scot tvrdi da je najgore vrijeme za razvod onda kada dijete napuni 11 godina.
Mnogi parovi ostaju u lošem braku zbog djece ili čekaju da ona odrastu da bi se razišli, ali stručnjaci kažu da, što je dijete starije, trauma će biti veća.

Razvod je uvijek jako težak, bolan i štetan, i najviše utiče na dijete, ali kako će ga dijete prihvatiti, tj. koliko će ostaviti traga na njemu, zavisi od njegove starosti, piše Index.hr.

“Ali znajte da će čak i dvogodišnjaci primijetiti da se nešto događa, jer će biti svjesni promjene na emocionalnom, a ne samo na kognitivnom nivou. Pogotovo ako su jako privrženi oboma”, kaže dr Carol Scot .

Što je dijete starije, situacija će biti traumatičnija, “posebno u dobu od oko jedanaest godina”, tvrdi ovaj strunjak. On objašnjava i zbog čega.

Do tada je dijete već preživjelo dobrih deset godina s oba roditelja, razvilo dubok odnos sa oboma, shvatilo važnost porodice, ali su djeca tada još uvijek nesamostalna i suviše egocentrična i svaki problem među roditeljima, pa i sam razvod, shvataju mnogo teže, sa više problema: povlačenjem u sebe, somatskim poteškoćama, depresijom.

“Sam razvod nije najteži dio”, kaže doktor. “Najteži dio je sukob do kojeg dolazi tokom i poslije razvoda.”

To je posebno opasno ako se odvija pred djecom, kad se roditelji svađaju i napadaju jedno drugo i kad djetetu govore samo ružne stvari o onom drugom.

“U ekstremnim slučajevima, kad se roditelji stalno sukobljavaju pred djecom, razvod bi mogao čak da bude i koristan.”

Opasno je kada jedan od roditelja poslije razvoda bukvalno prestane da bude roditelj. Tada djeca smatraju da su odlaskom jednog od roditelja izgubili jedan dio sebe.

“Nema goreg za dijete od takve situacije. Ako želite da ga učinite nesrećnim, pogledajte šta se događa kad se roditelj ne pojavi u dogovoreno vrijeme za sastanak.”

Stvari se nešto mijenjaju kad djeca uđu u tinejdžersko doba jer tada su sposobnija da kritički razmišljaju i sve više teže samostalnosti i pronalasku sopstvenog identiteta, jer više nisu duboko vezani za porodicu i nisu im roditelji potrebni više kao prije.

“Kada dijete uđe u pubertet, može bolje da razumije i prihvati razvod roditelja, a nekad se i sami zalažu za razvod nego za ostanak u porodici sa puno štetnih posljedica”, zaključuje doktor i dodaje da će djeca neminovno patiti, i da će im biti potreban period prilagođavanja koji obično traje oko godinu i po dana.

(Alen Avdić)
0
NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala source.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal source.ba zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara source.ba nije dužan obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

Impressum
T:
M:
Marketing
T:
M:
Aplikacije
Mobilna aplikacija
Android aplikacija
Social

Copyright ©2009 - 2024, Source d.o.o.