16.2.2023. 19:18
0
Detaljan i koristan vodič: Razvoj govora kod djece i kako prepoznati da dijete kasni u govoru
FOTO: Shutterstock
Svi roditelji se raduju prvim riječima svoje bebe, a kada dođe do njih, vrlo često se pitaju da li ih dobro izgovara, da li zna dovoljno riječi za svoj uzrast i slične brige. Prvi razlozi za brigu obično se jave kada djeca napune godinu ili godinu i po dana. Međutim, razvoj govora se ne može mjeriti brojem riječi, kažu stručnjaci.

Vjeruje se da devojčice izgovaraju prve riječi sa 9-10 mjeseci, a dječaci sa 11-12 mjeseci. 

Dozvoljena su odstupanja u jednom ili drugom pravcu tokom 4-5 mjeseci. Može se smatrati normalnim ako dijete govori 7-10 riječi godišnje, a prihvatljivo je i ako zna samo 3-4 jednostavne riječi.

Šta je bitno za dijete sa godinu dana?

Kada beba tek uči prve riječi, nema aktivan govor, ali ima normalan psihoverbalni razvoj. Na činjenicu da se dijete normalno razvija, uprkos nedostatku govora, ukazuju i ovi faktori:

Razumije značenje jednostavnih riječi, zna da nazove predmete i igračke. Na primjer, ako mu tražite medvjeda, on će vam dodati medu, a ne zeca.
Ispunjava jednostavne zahtjeve poput 'daj', 'uzmi', 'donesi'.
Reaguje na vaša upozorenja poput 'ne' ili 'ne diraj to'.
Odaziva se na svoje ime, razumije da se njemu obraćate.
Čita emocije, intonaciju i gestove roditelja.
Zna da maše.
Koristi gest pokazivanja.
Izražava emocije.
Igra se sa odraslima.
Uspostavlja kontakt očima.
Hvata male predmete sa dva prsta.
Stavlja prstenove na piramidu (igračku).
Pomaže vam kada mu skidate odjeću.
Drži kašiku u šaci.


Razvoj govora može da se procjeni tek oko druge godine

O kašnjenju u razvoju govora možemo da govorimo tek kada dijete sa 2 godine praktično ne govori ili ne izgovara ni jednu riječ, ili kada sa 3 godine još uvijek ne formira koherentan govor.

Trebalo bi da posjetite stručnjaka logopeda/defektologa ako:

Dijete od godinu dana nema reakcije na riječi upućene njemu.
Sa godinu i po dana slabo i jedva pokušava da ponovi riječi koje je čulo.
U periodu od godinu i po dana do dvije, ne može da pokaže predmete koje su imenovali odrasli.
Ne govori ni jednu riječ sa 2 godine.
Sa dvije i po do tri godine ne pokušava da gradi jednostavne fraze.
Sa tri godine ponavlja gotove fraze, ali nema samostalnog govora.
Koristi izraze lica i gestove umjesto govora.

 
Sa 3 godine treba da se započne sa korektivnim radom

Kada dijete napuni 3 godine, treba da počnete da reagujete jer će u suprotnom problem da napreduje. Dijete možda neće moći da razvije verbalno-logičko mišljenje. Pored toga, kratkoročna memorija će biti značajno smanjena, a pojaviće se i rasejanost, nestabilnost pažnje i površna percepcija.

I ako imate bilo kakvu sumnju da dijete kasni u razvoju govora, morate početi da reagujete. Pre svega, obratite se ljekaru. Ako se dijagnoza potvrdi, treba početi sa korektivnim radom sa logopedom, terapijom koju neurolog može da prepiše, domaćim zadacima po preporučenim metodama stručnjaka, što će uroditi plodom. Efikasnim i blagovremenim radom svi problemi se mogu ukloniti do 10-11 godina, piše Yumama/Mondo.rs

(Erna H.)

0
NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala source.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal source.ba zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara source.ba nije dužan obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

Impressum
T:
M:
Marketing
T:
M:
Aplikacije
Mobilna aplikacija
Android aplikacija
Social

Copyright ©2009 - 2024, Source d.o.o.