6.3.2024. 17:03
0
Bh. proizvođači namještaja održali desetine sastanaka s hotelijerima i ugostiteljima iz Crne Gore
Vanjskotrgovinska/Spoljnotrgovinska komora Bosne i Hercegovine i Privredna komora Crne Gore, uz podršku Europske poduzetničke mreže (EEN), organizirale su Poslovni forum i B2B susrete gospodarstvenika drvoprerađivačkog sektora i opremanja objekata.

Na forumu, koji je  održan u Podgorici, sudjelovali su  predstavnici šest bh. kompanija i Drvnog klastera Hercegovine  koji zastupa 26 kompanija te više od 20 kompanija iz Crne Gore. Poslovni forum otvorili su predsjednica Privredne komore Crne Gore dr. Nina Drakić i predsjednik VTK/STK  BiH  dr.sc. Vjekoslav Vuković.

„Ovakvi forumi su prilika da se gospodarstvenici direktno upoznaju, predstave i ugovore suradnju. Tržište Crne Gore pruža velike mogućnosti  za  bh. proizvođače iz oblasti drvoprerađivačke industrije i opremanja objekata. Istovremeno, na biletarnim sastancima s predsjednicom Drakić dogovorili smo niz aktivnosti i uzajamne posjete, kako bi sagledali mogućnosti da tržište Crne Gore otvorimo i za druge robe iz Bosne i Hercegovine te definiramo koje su to oblasti u kojima Crna Gora može biti konkurentna na tržištu Bosne i Hercegovine,“ kazao je Vuković.

On je izrazio nadu da će poslovni forum u Podgorici  rezultirati zaključivanjem konkretnih ugovora među sudionicima i uspostavljanjem novih modela suradnje, što će unaprijediti  trgovinske i gospodarske odnose između dvije zemlje.

Predsjednica Privredne komore Crne Gore dr. Nina Drakić istakla je da su međudržavni odnosi sa Bosnom i Hercegovinom veoma dobri, a da postoji značajan prostor za unapređenje ekonomskih, naročito u drvopreradi.

- Naša ekonomija zahtijeva dodatno privlačenje investicija i na tome posvećeno radimo. Bosna i Hercegovina je investirala u Crnu Goru 92 miliona eura, od čega 11 miliona u 2023. godini, kada smo ostvarili i ukupnu trgovinsku razmjenu u iznosu 4,5 milijardi eura, što je rast od 5,9 odsto. Bosna i Hercegovina je drugi izvozni partner naše zemlje nakon Srbije. I pored navedenih pozitivnih pokazatelja, vidimo da postoji prostor za unapređenje saradnje, pa su zato važni tematski skupovi poput ovog koji vode uspostavljanju poslovnih kontakata - rekla je Drakić.

Nakon uvodnih obraćanja, Lejla Međedović, savjetnica za izvoz drvnog sektora VTK/STK  BiH i Goran Popović, sekretar OU šumarstva, drvne industrije, grafičke i izdavačke, održali su prezentacije o stanju u drvnim sektorima dvije zemlje, njihovim potencijalima, izazovima i prilikama. 

Tokom prezentacije drvne industrije Bosne i Hercegovine istaknuto je, između ostalog, da  je ukupan izvoz Bosne i Hercegovine u Crnu Goru u 2023. godini iznosio 308 miliona eura i da je veći za 4,4 % u odnosu na 2022. godinu. Crna Gora je na sedmom mjestu naših izvoznih partnera sa udjelom od 3,5 %, a drvni sektor čini 2,9 % izvoza BiH u Crnu Goru, odnosno oko 9 miliona eura. Istovremeno, u 2023. godini ukupan uvoz BiH iz Crne Gore 2023. godini iznosio je 63 miliona eura, i manji je za 15,8 % u odnosu na 2022. godinu. Ukoliko se posmatra struktura, drvni sektor čini 15,9 % uvoza BiH iz Crne Gore, odnosno oko 10 miliona eura. 

U drugom dijelu foruma upriličena je prezentacija ponude proizvoda i usluga kompanija iz Bosne i Hercegovine za potrebe opremanja hotelskih i ugostiteljskih kapaciteta na tržištu Crne Gore, a nakon toga su održani poslovni sastanci gospodarstvenika dvije zemlje. 

 
0
NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala source.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal source.ba zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara source.ba nije dužan obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

Impressum
T:
M:
Marketing
T:
M:
Aplikacije
Mobilna aplikacija
Android aplikacija
Social

Copyright ©2009 - 2024, Source d.o.o.