26.2.2024. 14:17
0
Vujović: "Prikrivanje nerada Vlade i skupštinske većine" - I dalje nema hitne sjednice o sigurnosnoj situaciji u Kantonu Sarajevo
FOTO: screenshot/YOUTUBE/tvsa
Očigledno narušena sigurnosna situacija u KS bi sigurno trebala biti tema hitne sjednice u skupštinskim klupama, ili se barem tako čini.

Klub Demokratske fronte, u čije je ime zastupnica Vedrana Vujović uputila inicijativu za sazivanje hitne sjednice Skupštine KS o sigurnosti u ovom kantonu iz trećeg puta nije dobila zeleno svjetlo da se glasa o istoj. Predsjedavajući Skupštine Kantona Sarajevo Elvedin Okerić (NiP) je odbio da se glasa o upućenoj inicijativi. Vrijedi se prisjetiti da su opozicione stranke uputile su zahtjev za sazivanje sjednice još nakon ubistva devetnaestogodišnjeg Farisa Pendeka u Sarajevu krajem januara.

Za komentar smo pitali zastupnicu Vedranu Vujović koje je njeno mišljenje o cjelokupnoj situaciji. 

"Očigledno što se tiče predsjedavajućeg Okerića, ovo je njegova samovolja, s obzirom da je zloupotrijebio Poslovnik na taj način i ponovo ulazi u predmet naših postavljenih zastupničkih inicijativa što nije prvi put. Moj je utisak da s obzirom da je ovo treća inicijativa koju mi kao Klub DF, odnosno iz redova opozicije upućujemo u proteklih mjesec dana prema rukovodstvu odnosno prema Kolegiju za sazivanje hitne sjednice o stanju sigurnosti u KS, ona biva ili izignorisana, ili na neki način odbijena. Očigledno je to prikrivanje nerada i Vlade i rukovodstva i skupštinske većine. Nemam drugog obrazloženja, da pokušam naći opravdanje za ovakav jedan odnos predsjedavajućeg Okerića prema nama, primarno kolegama zastupnicima koji dolazimo iz reda opozicije.", kazala je za Source. 

Predsjedavajući Elvedin Okerić se u sklopu sjednice javio za riječ te je uputio svoje objašnjenje koje se odnosi na odbijanje da se ova inicijativa uvrsti u glasanje. Zastupnica Vujović kaže da je to jedini odgovor koji je predsjedavajući Okerić mogao ponuditi. 

"Očigledno to je jedini odgovor koji je Predsjedavajući može ponuditi na bilo koje naše zahtjeve. Kako kažem nije prvi put i prošle godine, tokom cijelog mandata su naše inicijative koje su se ticale direktno rada Skupštine i skupštinskog odlučivanja bivale na taj način zloupotrijebljene, odnosno predsjedavajući je to komentarisao kao populizam, a ja zapravo to ne bih tako nazvala. Rekla bih da i građani i mi zastupnici očekujemo da znamo kako i na koji način možemo djelovati jer ovo je zakonodavni dom i mi želimo hitnu sjednicu o sigurnosti, da raspravljamo i o sigurnosnoj situaciji, da vidimo ukoliko postoje određeni propusti, u određenim odlukama, zakonima, kako bi mi na eventualno brži i bolji način možemo unaprijediti." , zaključuje Vujović. 

Vrijedi se podsjetiti i prethodne sjednice kada je zastupnica Vedrana Vujović koristeći svoje parlamentarno pravo da još jednom uputi poziv da se sazove hitna sjednica o sigurnosti, predsjedavajući Okerić je ugasio mikrofon uz riječi da "ne može dozvoliti da zloupotrebljava mikrofon" te joj oduzeo riječ. 



(Erna Hadžić) 

 

0
SOURCE PRIČE
NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala source.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal source.ba zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara source.ba nije dužan obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

Impressum
T:
M:
Marketing
T:
M:
Aplikacije
Mobilna aplikacija
Android aplikacija
Social

Copyright ©2009 - 2024, Source d.o.o.