23.2.2017. 16:44
0
Film ”Imami logoraši” u Tuzli: U logorima je tokom rata u BiH bilo zarobljeno 125 imama
U Islamskom centru Tušanj u Tuzli danas je održana projekcija filma ”Imami logoraši”, koji govori o teškom položaju islamskih vjerskih vođa u zarobljeništvu tokom rata i agresije na Bosnu i Hercegovinu. Film se odnosi na 125 imama, od kojih je 40 ubijeno u logorima, javlja Anadolu Agency (AA).

”Suprotno Konvenciji o ljudskim pravima, 125 imama završilo je u logorima Hrvatskog vijeća obrane (HVO), širom Republike Srpske i u logorima zločinca Abdića (Fikret, op.a). Ovih 85 koji su preživjeli, svjedoče o traumatičnim iskustvima ali i govore da se sa maksimalnim optimizmom treba gledati u budućnost. 'Imami logoraši' je film koji je specifičan iz više elemenata, a između ostalog i prema tome što je današnji reisu-l-ulema Husein Kavazović pola godine bio zarobljen u logoru u blizini Konjica”, izjavio je Mensur efendija Pašalić, predsjednik Glavnog odbora Udruženja ”Ilmijje”.

Efendija Pašalić je dodao i to da je tokom zarobljeništva reis imao zanimljivu komunikaciju s ljudima iz Katoličke crkve, o čemu je također svjedočio u filmu.

”Ne umanjujući bol i patnje ostalih učesnika, jedan od imama koji je bio tučen mjesecima, rekao je da je jednog dana skupio snagu i kada je ponovo došao red na batinanje, svojim je mučiteljima rekao: 'Možete mi polomiti kosti i skršiti tijelo, ali din i iman iz moje duše ne možete istjerati'. Zločinci su bili iznenađeni njegovom hrabrošću da im se suprotstavi i više, sve do oslobađanja, ga nisu dirali”, naveo je efendija Pašalić.

Nesib efendija Hadžić, glavni imam Oružanih snaga BiH istaknuo je ulogu imama u ratnim danima.

”Kao vjerski i istinski lideri, imami su bili naročito interesantni agresorima, pa su imali i užasan tretman. Određen broj njih, zbog toga što nisu željeli ostaviti svoje džematlije, spaljen je zajedno sa džamijom. Neki od imama koji su preživjeli torture, nisu mogli stati pred kameru i ispričati šta im se desilo. Neki su pričali, ali glas i brada su im drhtali, dok su neki plakali”. 

Ahmed efendija Huskanović, glavni imam Medžlisa Tuzla, rekao je da je projekcija ovog filma važan događaj, te istaknuo ulogu i doprinos imama u postratnom vremenu.

”Ne zaboravimo da su imami uvijek išli s prvim povratnicima u mjesta njihovog prijeratnog stanovanja”, rekao je efendija Huskanović.

Osim ovog filma, Udruženje ”Ilmijje” priprema leksikon o imamima borcima. Film ”Imami logoraši” njihov je treći filmski projekt, nakon filmova ”Glas imama” i ”Imami šehidi”. 

(Anadolu Agency/Merima Druškić) 

FilmTuzla
0
SHOWMAGAZINE
NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala source.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal source.ba zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara source.ba nije dužan obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

Impressum
T:
M:
Marketing
T:
M:
Aplikacije
Mobilna aplikacija
Android aplikacija
Social

Copyright ©2009 - 2024, Source d.o.o.