17.8.2023. 12:31
4
Oglasio se režiser spornog filma: Zvali su nas na SFF ali film nije bio gotov
FOTO: ATA Images
"Nama je Sarajevo film festival (SFF) početkom maja uputio pismo sa pozivom da učestvujemo u zvaničnom programu s filmom “Heroji Halijarda”, na kojem smo se mi ljubazno zahvalili jer naš film nije bio gotov. To je film na kome radimo pet, šest godina, to nije zec koji je iskočio iz žbuna, kazao je Radoš Bajić povodom medijske buke u Bosni i Hercegovini koja se podigla zbog prikazivanja djelova ovog ostvarenja na 29. SFF-u u sklopu programa Cinelink Drama Showcase Telekoma Srbija“.

Glumac i reditelj Radoš Bajić podsjeća za Danas da je već mnogo puta govorio o čemu je film „Heroji Halijarda“.

– Film je dosad vidjelo svega 15 ljudi, a premijera je tek 10. oktobra u Beogradu. Kako je moguće napadati i etiketirati nešto što zapravo još niko nije vidio? Riječ je ostvarenju koje govori o jednom od najvećih podviga u eri ratovanja na ovim prostorima. To je film o najvećoj operaciji spašavanja savezničkih pilota u Drugom svjetskom ratu iza neprijateljskih linija u historiji svjetskog vazduhoplovstva. Taj podvig je izveo srpski narod koji je bio organizovan od Jugoslovenske vojske u otadžbini, dakle, regularne vojske, koju su tada SAD i saveznici podržavali – ističe Bajić, prenosi N1.

On skreće pažnju da o tome postoje i stotine pisanih tekstova u medijima i da svake godine srpska vlada i Američka ambasada veoma svečano obilježavaju ovaj događaj.

Film Heroji Halijarda niti učestvuje na Festivalu, niti je prikazan u zvaničnom programu, niti u bilo kom pratećem, prikazan je samo trejler od dva i po minuta na promociji Telekoma koji je sa Contrast studiom producent filma. Pitam se šta bi se desilo da je zbilja prikazan ceo film od dva sata? Da li bi ponovo buknuo rat u BiH zbog usijanih glava i grube političke manipulacije koja ima za cilj da kompromituje jedno ozbiljno filmsko delo, kakav je Halijard i da po pravilu srpskom narodu osporava pravo na sopstvenu istoriju – kaže Bajić.

On ističe kako ni na koji način ne želi da ugrozi dobru reputaciju SFF-a.

– Magarac od komarca je napravljen tako, što se sve desilo u sklopu promocije Telekomove produkcije. U ovom programu je prikazano nekoliko serija i filmova i emitovan je trejler našag filma od oko tri minuta. Nama kao ozbiljnoj producentskoj kući nije uopšte bila namjera da mi na bilo koji način ugrozimo dobar glas i integritet Sarajevo film festivala – naprotiv, o Festivalu mislimo sve najbolje, ali cijela ova priča nema veze ni sa filmom ni sa filmskom umjetnošću.

„Želio bih da se poklonim na grobu Hajrudina Krvavca“
Radoš Bajić, prisjetio se da je u Bosni i Hercegovini počela njegova glumačka karijera, da je vezan za ovu zemlju i grad.

– Sarajevo volim, Bosnu i Hercegovinu takođe, zvala se ona Republika Srpska ili Federacija. Tamo je prije 50 godina sa filmovima “Atentat u Sarajevu”, Vrhovi Zelengore”, “Partizanska eskadrila” – počela moja glumačka karijera. Nažalost, u Sarajevu nisam bio skoro tri decenije, i poslije ovakve patološke ostrašćenosti – pitam se, da li će mi se ikada ostvariti želja da se poklonim na grobu velikom Hajrudinu Krvavcu – ispričao je za Danas Radoš Bajić.

(Elmedina H.)

4
SHOWMAGAZINE
NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala source.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal source.ba zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara source.ba nije dužan obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

Impressum
T:
M:
Marketing
T:
M:
Aplikacije
Mobilna aplikacija
Android aplikacija
Social

Copyright ©2009 - 2024, Source d.o.o.