18.8.2023. 12:37
3
Aida Begić: Nemojte nas braniti od SFF-a, molim vas!
Bosanskohercegovačka redateljica Aida Begić podržala je direktora SFF-a Jovana Marjanovića, nazvavši optužbe na račun organizatora filmskog festivala neutemeljenima. Begić je za N1 poručila da SFF smeta onima kojima smetaju cjelovita BiH i međunarodni uspjesi umjetnika

Ona napade na SFF opisuje kao nepravdu i nasilje:

“Ovih dana u javnom prostoru dominira tema nasilja zbog nekoliko tragičnih događaja. Nasilje nad ženama, nasilje nad djecom s posebnim potrebama i nasilje nad samim sobom. U ovo posljednje bih svrstala niz napada na Sarajevo film festival i kolege koji su se oglasili po tom pitanju. Nasilje kao takvo je zadiranje u prava druge osobe, stavljanje nečega na mjesto koje mu ne pripada. Pripisivanje zle namjere i četništva Sarajevo film festivalu i ljudima koji taj festival vode, prvenstveno direktoru Jovanu Marjanoviću, je nasilje i samim tim domen nepravde”, pojašnjava.

“Neutemeljene optužbe na račun Sarajevo film festivala me podsjećaju na situaciju u kojoj nasilnik, zbog nesposobnosti da se suprotstavi nepravdi vanjskog svijeta, svoj bijes iskaljuje na svojim najbližim”, rekla je Aida Begić za N1.

Prema njezinim riječima Sarajevo film festival smeta neprijateljski nastrojenim  politikama.

“SFF smeta mnogima kao što im smeta i cjelovita država, međunarodni uspjesi umjetnika, sportista. Smeta politikama koje su neprijateljski nastrojene prema nama, ali i onima unutar Bosne i Hercegovine koji nisu u stanju da svojim trudom i kvalitetima uspiju, nego isključivo loveći u mulju medijske kakofonije. Ti ljudi dobro znaju da cilj plasiranja laži nije da se u laž povjeruje, nego da se više ne vjeruje ni u šta”, dodala je.

Begić se osvrnula i na programski karakter SFF-a:

“Postoje neke stvari koje su neprihvatljive i nisu domen slobode umjetničkog izražavanja, kao što je promocija fašizma, rasizma, diskriminacije. Program Sarajevo film festivala nije nikada pod slobodom izražavanja podmetao stvari koje su u domenu ovih neprihvatljivih, tako da bi politički nadzor nad programiranjem filmova značio samo i jedino napad na slobodu, a nikako odbranu bilo kakvih principa. Nemojte nas braniti od Sarajevo film festivala, molim vas”, poručila je bh. redateljica Aida Begić.

Podsjećamo, lavinu optužujućih reakcija na račun SFF-a izazvalo je to što je u okviru biznis prezentacije kompanije Telekom Srbije na poslovnom forumu Festivala najavljen, između njihovih ostalih novih projekata, i film koji je još uvijek u postprodukciji – „Heroji Halijarda“.

“Date su osnovne informacije o projektu i prikazana tri inserta snimljenog materijala pred oko 70 prisutnih učesnika”, rekli su iz SFF-a dodavši da Sarajevo Film Festival neće dopustiti da se koristi za promociju istorijskog revizionizma bilo koje vrste.

Među političkim strankama koje su se oglasile bio je i KO SDA, iz koje su naveli da je promocijom filma koji veliča četnički pokret narušen ugled SFF-a.


(Admir O.)

SFF
3
SHOWMAGAZINE
NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala source.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal source.ba zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara source.ba nije dužan obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

Impressum
T:
M:
Marketing
T:
M:
Aplikacije
Mobilna aplikacija
Android aplikacija
Social

Copyright ©2009 - 2024, Source d.o.o.