19.8.2023. 14:48
0
Večeras premijera filma ‘Umri prije smrti’: Film sa jakom porukom o sebičnosti
FOTO: N1
Danas će biti spuštena zavjesa na 29. izdanje Sarajevo Film Festival. Sinoć je u Narodnom pozorištu Sarajevo održana svečana ceremonija dodjele nagrada Srce Sarajeva.

“Kos, Kos Kupina” proglašen je najboljim u takmičarskoj konkurenciji od 10 filmova i jedne televizijske serije, od kojih su dva imala svjetsku, jedan međunarodnu, a pet filmova regionalnu premijeru, prenosi N1.

Filip Sotničenko sa filmom La Palisiada, najbolji je reditelj ovogodišnjeg SFF-a. Jovan Ginić najbolji je glumac, dok je priznanje za najbolju glumicu otišlo u ruke Ekatarine Chavleishvili.

Najbolji dokumentarac ove godine po mišljenju žirija SFF-a je “Bottleman” Nemanje Vojinovića..

Večeras će svoju premijeru imati fim Ahmeda Imamović Umri prije smrti, a o filmu je za N1 govorio jedan od glumaca Adnan Hasković. Film će biti prikazan u 20:45 sati u ljetnom kinu Stari grad.

“Jedan nekonvencionalan film. Jedan nekonvencionalan rad na filmu. Jedan “guerilla” movie, koji je rađen prije svega srcem, pa onda zanatom. Ovaj film nosi važnu poruku o sebičnosti, o igranju Boga, o podrazumijevanju ljudi oko vas i podrazumijevanju svega čime smo počašćeni. Ne obraćamo na to pažnju, nego to podrazumijevamo dok nam se ne desi neko veliko iskušenje ili dobijemo rok trajanja. I onda sve to u momentu što smo mislili da je važno izgubi smisao, a sasvim nešto drugo dobija smisao“, kazao je Hasković za N1.

Radnja filma glasi otprilike ovako; kada uspješan ginekolog, koji je cijeli život proživio brinući se ni za koga drugog osim za sebe, dobije dijagnozu karcinoma u terminalnoj fazi, u crnohumornom procesu organiziranja vlastite sahrane prisiljen je suočiti se s posljedicama svojih postupaka, uključujući i neuspjeli pobačaj svoje posljednje pacijentice.

Glavnu ulogu u filmu ostvario je Adnan Hasković, dok su u ostalim ulogama Mona Muratović, Milan Pavlović, Almir Kurt, Rade Šerbedžija i Maja Jurić.

(Elmedina H.)

0
SHOWMAGAZINE
NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala source.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal source.ba zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara source.ba nije dužan obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

Impressum
T:
M:
Marketing
T:
M:
Aplikacije
Mobilna aplikacija
Android aplikacija
Social

Copyright ©2009 - 2024, Source d.o.o.