23.5.2017. 18:17
0
Ivica Osim pokazao ljudsku veličinu kad je bilo najteže
Na današnji dan prije 25 godina Ivica Osim je podnio ostavku na mjesto selektora fudbalske reprezentacije Jugoslavije.

Legendarni bh. trener je tada u Beogradu samo dvadeset dana uoči početka Evropskog prvenstva u Švedskoj, na kojem je Jugoslavija bila jedan od glavnih favorita za osvajanje titule, podnio ostavku kao znak solidarnosti s građanima Sarajeva koje se našlo pod opsadom i granatama.

Pored funkcije selektora reprezentacije Jugoslavije, legenda Željezničara je tada obavljala i ulogu trenera beogradskog Partizana.

- Opet vam kažem, a to sam već ponovio, da ne vjerujem da mogu ići, niti ću ići, ni u Firencu ni u Švedsku. Sve što mogu napraviti, ovako ljudski, i ako me neko bude pitao, tu nema problema nikakvih, to je moj privatni gest, a vi ga možete protumačiti kako hoćete – poručio je Švabo i dodao da je to jedino što u tome trenutku može učiniti za rodni grad.

- To je neka moja lična odluka, a ja neću govoriti radi čega i objašnjavati, jer vi to vrlo dobro znate. Ali ako ništa drugo, i ono jedino što mogu učiniti za taj grad, pa da se i vi sjetite da sam se rodio u Sarajevu, a znate šta se događa. Toliko.

Nakon toga je UEFA zbog ratnih sukoba suspendovala Jugoslaviju s Evropskog prvenstva, pa je umjesto nje pozvana Danska koja je napravila jedno od najvećih iznenađenja u historiji fudbala osvojivši prvenstvo.

Osim je nekoliko puta poslije ostavke ponovio da se nijednog trenutka nije pokajao zbog te odluke i da bi opet učinio isto.

Ivica Osim je tako u najtežim trenucima za svoj rodni grad pokazao o kakvom čovjeku se radi.

(Patria/Amila Alijagić)

Ivica Osim
0
NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala source.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal source.ba zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara source.ba nije dužan obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

Impressum
T:
M:
Marketing
T:
M:
Aplikacije
Mobilna aplikacija
Android aplikacija
Social

Copyright ©2009 - 2024, Source d.o.o.