6.10.2023. 10:36
0
Klose: Živio sam fudbal, a sada je igračima imidž prioritet
Najbolji strijelac u historiji svjetskih prvenstava Miroslav Klose izjavio je da je shvatio da mu je vrijeme za penziju kada je primijetio gomilu postupaka njegovih mlađih saigrača koje nije mogao da prihvati. Nijemac se razočarao jer je shvatio da nivo posvećenosti kod fudbalera nije kao što je bio nekada, kao i da su se prioriteti novijih generacija znatno promijenili.

Klose je tokom karijere jednom osvojio Svjetsko prvenstvo, po dvaput Bundesligu, Liga Kup i Superkup Njemačke, kao i jednom Kup Italije. Tokom karijere je igrao za Hamburg, Kaiserslautern, Werder, Bayern i Lazio.

Bivši napadač najviše se čudi što njegove mlađe kolege samo „žive od fudbala“, dok je on uživao baveći se sportom koji voli, a tek onda crpio benefite koje status profesionalnog igrača nosi.

„Penzionisao sam se jer nisam više mogao da prepoznam ovaj sport. Danas igrači često misle na neke druge stvari. Ja sam kao dijete mislio samo o treninzima i o tome kako da se moje ime zbog fudbala, koji sam oduvek volio, pamti. Poslije svakog treninga u Laziju i sa reprezentacijom Njemačke sam išao na krioterapiju – tretman ledene kupke, ako bih se što bolje oporavio i umanjio rizik od povrede. Mladi igrači su to kolektivno odbijali, nisu željeli čak ni da pomognu da se skupe lopte poslije treninga – čudili su mi se kad bih to uradio“, rekao je Klose i dodao:

„Tada sam pomislio – zašto ljudi od dvadesetak godina ne žele da pomognu radnicima od 60? Njih više brine da im se boja kopački uklapa sa bojom štucni ili čarapa. Zato sam prestao da igram, fudbal koji sam zavolio više ne postoji. Današnji igrači prvo misle o automobilima, sponzorskim ugovorima i novoj obući, pa tek onda o fudbalu. Sopstveni imidž im je najvažniji, a ja sam samo želio da igram fudbal.“

Klose je odigrao 666 klupskih utakmica i postigao 256 pogodaka. Posebno je impresivan njegov mandat u reprezentaciji Njemačke, za koju je nastupio u 137 navrata i postigao 71 gol, prenosi N1.

(Elmedina H.)

0
SPORT
NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala source.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal source.ba zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara source.ba nije dužan obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

Impressum
T:
M:
Marketing
T:
M:
Aplikacije
Mobilna aplikacija
Android aplikacija
Social

Copyright ©2009 - 2024, Source d.o.o.