30.10.2023. 22:45
0
Messi osmi put osvojio Zlatnu loptu, Bonmati najbolja fudbalerka
FOTO: Twitter
Lionel Messi osvajač je nagrade Zlatne lopta za najboljeg fudbalera u prošloj godini, ostavivši iza sebe Erlinga Haalanda i Kyliana Mbappea.

Messi je podigao možda i najbitniji individualni trofej u fudbalu nakon što je vodio Argentinu, prvi put od 1986. godine, do nove titule Svjetskog prvenstva u Kataru.

Messiju je ovo rekordna, osma nagrada za najboljeg fudbalera planete.

Peto mjesto prema glasanju 100 novinara širom svijeta pripalo je Rodriju iz Manchester Cityja, četvrti je bio Kevin De Bruyne, a kao treći se plasirao Kylian Mbappe.

Nagrada za najboljeg mladog fudbalera otišla je Realovom Judeu Bellinghamu.

Sokrates nagrada za poseban angažman u fudbalu je otišla u ruke Viniciusa Junora, koji se istakao angažmanom u borbi za poboljšanje životnih uslova djece.

Posebno priznanje odato je nedavno preminulim Sir Bobbyju Charltonu, koji je Zlatnu loptu osvojio 1966. godine. , a koji je preminuo u 87. godini života, te Luisu Suarezu, čiji se život također ugasio ranije ove godine.

Posebno mjesto post mortem dobio je i Pele, koji je također preminuo u 2022. godini.

Najbolji ženski fudbalski tim je Barcelona, koja je osvojila žensku La ligu, kup i Ligu prvaka za žene, a najbolji golman u muškoj konkurenciji je Emiliano Martinez, koji je zbog svojih odbrana u finalu Svjetskog prvenstva u Kataru od Francuza usred Pariza dobio i salvu zvižduka.

Nagrada za najboljeg napadača na svijetu otišla je u ruke Erlingu Haalandu, koji je sa Manchester Cityjem osvojio trostruku krunu i pritom postigao 56 golova.

Najbolji muški fudbalski tim, bez dvojbe bio je Manchester City koji je, predvođen Pepom Guardiolom, osvojio tri najjača takmičenja, Premiership, Fa Cup i Ligu prvaka.

Pred kraj ceremonije proglašeni su i najbolji. Aitana Bonmati iz Barcelone osvojila je žensku Zlatnu loptu.

“Iako je ovo individualna nagrada, fudbal je ekipni sport, tako da želim zahvaliti svim saigračicama što su bile dio ovoga. Jako sam sretna što sam osvojila Zlatnu loptu, a na tome želim zahvaliti Barci, svojoj porodici, prijateljima i svima koji me prate i brinu se o meni. Čestitam i svima ostalima koji su nominirani. Mi imamo obavezu da budemo više od sportista. Borimo se za pravedniji svijet”, rekla je Bonmati, koja je žensku Zlatnu loptu preuzela od Alexie Putellas, navodi N1.

(Mubina Lj.)

0
NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala source.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal source.ba zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara source.ba nije dužan obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

Impressum
T:
M:
Marketing
T:
M:
Aplikacije
Mobilna aplikacija
Android aplikacija
Social

Copyright ©2009 - 2024, Source d.o.o.