Tjestenina, koliko god ukusna bila, je sama po sebi škrob koji nije naročito dobar za nas. Tako 100 grama tjestenine sadrži oko 390 kcal, a većinu od toga čini škrob koji se u našem tijelu pretvara u šećer, odnosno skladišti kao salo.
Ipak, naučnici imaju dobru vijest za sve ljubitelje tjestenine. Postoji način da se smanji broj kalorija u njoj, piše The Telegraph.
Sve što treba napraviti je ne jesti je odmah nakon kuhanja, već ohladiti i ponovno zagrijati. To je otkriće zapravo slučajan pronalazak u eksperimentu BBC-ove televizije u emisiji Trust Me, I'm a doctor.
U njoj su ispitanicima davali tjesteninu, a nakon toga im mjerili nivo šećera u krvi svakih 15 minuta. Oni koji su jeli svježe skuhanu tjesteninu imali su čak dvostruko veće nivoe šećera u krvi nego oni koji su jeli iste količine tjestenine koja je prvo bila ohlađena, a zatim opet zagrijana.
- Nakon ponovnog zagrijavanja, škrob u tjestenini se više ponaša kao onaj u grahoricama, bananama ili zobi - rekao je dr. Chris van Tuelleken zaslužan za neobično, ali važno otkriće.
Drugim riječima, grijani ostaci ručka ili večere, barem dok je riječ o tjestenini, zdravija su opcija. Naime, na taj se način smanjuje rizik od dijabetesa, kao i pretilosti.
(Nedim Pobrić)