8.11.2015. 18:23
0
Tjestenina je zdravija ako je nakon kuhanja ohladite i ponovo zagrijete
Tjestenina, koliko god ukusna bila, je sama po sebi škrob koji nije naročito dobar za nas. Tako 100 grama tjestenine sadrži oko 390 kcal, a većinu od toga čini škrob koji se u našem tijelu pretvara u šećer, odnosno skladišti kao salo.

Ipak, naučnici imaju dobru vijest za sve ljubitelje tjestenine. Postoji način da se smanji broj kalorija u njoj, piše The Telegraph.

Sve što treba napraviti je ne jesti je odmah nakon kuhanja, već ohladiti i ponovno zagrijati. To je otkriće zapravo slučajan pronalazak u eksperimentu BBC-ove televizije u emisiji Trust Me, I'm a doctor.

U njoj su ispitanicima davali tjesteninu, a nakon toga im mjerili nivo šećera u krvi svakih 15 minuta. Oni koji su jeli svježe skuhanu tjesteninu imali su čak dvostruko veće nivoe šećera u krvi nego oni koji su jeli iste količine tjestenine koja je prvo bila ohlađena, a zatim opet zagrijana.

- Nakon ponovnog zagrijavanja, škrob u tjestenini se više ponaša kao onaj u grahoricama, bananama ili zobi - rekao je dr. Chris van Tuelleken zaslužan za neobično, ali važno otkriće.

Drugim riječima, grijani ostaci ručka ili večere, barem dok je riječ o tjestenini, zdravija su opcija. Naime, na taj se način smanjuje rizik od dijabetesa, kao i pretilosti.

(Nedim Pobrić)

 
Tjestenina
0
NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala source.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal source.ba zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara source.ba nije dužan obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

Impressum
T:
M:
Marketing
T:
M:
Aplikacije
Mobilna aplikacija
Android aplikacija
Social

Copyright ©2009 - 2024, Source d.o.o.