18.11.2015. 18:07
0
Četiri razloga zašto ne treba izbjegavati hljeb
Većina ljudi hljeb povezuje isključivo sa ugljenim hidratima od kojih se debljamo, ali ova vrlo stara i ukusna namirnica zapravo je puno vrijednija i zdravija nego što se misli.

Važno je razlučiti da nije svaki proizvod kvalitetan i zdrav. To se prije svega odnosi na bijeli hljeb kao i onaj prepun aditiva koji možemo pronaći u slobodnoj prodaji.

Kada govorimo o zdravom i finom hljebu opisujemo pekarski proizvod napravljen od cijelog pšeničnog i ražanog brašna i onaj obogaćen raznim žitaricama i dobrim masnoćama poput maslinovog ulja. Takav hljeb su pekle naše bake.

Cijela, neprerađena žitarica predstavlja žitaricu, sa svim svojim dijelovima. Dodatkom soli, jaja, sjemenki, meda, bijelog luka, cimeta i sličnih sastojaka, obogaćuju se ukusi i tekstura hljeba i na taj način možete uživati u novom hljebu.

Blagodeti hljeba:
1. Osim proteina, hljeb sadrži i velike količine minerala među kojima je kalcijum koji kosti čini čvrstim i zdravim.
2. Hljeb sadrži i željezo koje daje energiju i popravlja krvnu sliku.
3. Integralni hljeb je prepun vitamina poput vitamina E i vitamina B grupe.
4. Hljeb je bogat i vlaknima koja su vrlo važna za normalan rad probavnog sistema.

(CDM/Alen Avdić)


0
NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala source.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal source.ba zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara source.ba nije dužan obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

Impressum
T:
M:
Marketing
T:
M:
Aplikacije
Mobilna aplikacija
Android aplikacija
Social

Copyright ©2009 - 2024, Source d.o.o.