Crni luk se često koristi u brojnim jelima, te iako ga pojedini ljudi ne vole jesti, predstavlja neizostavan dodatak ishrani.
Piše: Haris Ahbabović
Pri kupovini crnog luka treba birati glavice koje su čiste i dobro oblikovane, vrat glavice luka ne bi trebao da bude otvoren, dok bi ljuska trebala da bude pripijena, a nikako hrskava i lomljiva, piše Stvarukusa.rs.
Crni luk se čuva na sobnoj temperaturi, na tamnom i prozračnom mjestu. Luk ne bi trebalo stavljati uz krompir jer će se prije pokvariti i izgubiti vlažnost.
Termički obrađen luk može se čuvati nekoliko dana u zatvorenoj plastičnoj posudi, dok u metalnim posudama gubi boju. Nasjeckan luk se može zamrznuti, bez prethodnog blanširanja, ali zamrzavanjem gubi na intenzitetu ukusa.
U sirovom stanju crni ili ljubičasti luk izvrstan je kao dodatak salatama, hladnim sosovima, sendvičima, uz meso sa roštilja i sl.