Lisnato tijesto sa pečurkama
Služite ga kao ručak ili kao večeru.
Potrebno:
1 pakovanje lisnatog tijesta
400 g pečurki
2 čena bijelog luka
1 žumance
2 kašike maslinovog ulja
so i biber.
Priprema:
Zagrijte rernu na 210 stepeni. Razvijte lisnato tijesto, isijecite 4 koluta jednake veličine, nožem zasijecite ivice, premažite žumancetom umućenim sa malo vode i stavite u pleh obložen masnim papirom.
Pecite 10 minuta dok tijesto ne porumeni, potom odvojite gornje polovine tako da dobijete 8 kolutova.
Očistite pečurke i narežite na šnite. Zagrijte ulje u teflon tiganju, pa izdinstajte pečurke oko 20 minuta. Posolite i pobiberite, dodajte sjeckani bijeli luk, pržite još 5 minuta i sklonite sa ringle. Rasporedite pečurke na 4 koluta lisnatog tijesta, prekrijte preostalim gornjim djelovima i poslužite dok je vruće.
(CDM/Alen Avdić)