Obradujte ukućane i goste preukusnom baklavom sa višnjama
Baklava od višanja je odličan recept.
Potrebno:
sok od višanja
1 pakovanje kora za pite
malo ulja
1 tegla višanja
pola čaše šećera
pola pakovanja pavlake
2 jaja
1 čaša šećera
sok od limuna
pola kesice praška za pecivo
Priprema:
Umutite jaja u koja ćete dodati šećer, pavlaku, prašak za pecivo i malo ulja.
U međuvremenu ocijedite višnje i pripremite pleh za pečenje. Nakon što ste stavili malo ulja na pleh posložte do tri kore i prelijte ih nadjevom i tako radite dok ne dođete do polovne kora. Kada ste došli do pola uzmite višnje koje ste ocijedili i poklopite ih korom.
Nastavite da nižete kore sve dok ne dođete do kraja i prije pečenja izrežite kolač i stavite u rernu. Pecite 45 minuta na 180 °C.
Iskoristite vrijeme dok je kolač u rerni i prokuvajte sok od limuna, malo šećera i soka koji ste dobili nakon što ste ocijedili višnje.
Dok je još vruć prelijte kolač dobijenom smjesom. Važno je da kolač držite u frižideru sve dok kolač ne upije sok.
(CDM/Alen Avdić)