15.6.2016. 12:41
0
Ova namirnica je saveznik dobre probave
Osim soli, crni biber je začin koji se najčešće koristi za juhe, čorbe, predjela, salate, jela od mesa i povrća… Postoji nekoliko njegovih varijanti: bijeli, crni, zeleni, crveni. Bijeli ima blažu aromu od crnog papra, a smatra se i da je zdraviji. Ostale varijante nisu različite vrste bibera - sve je isti Piper nigrum - ili oljušten (bijeli), ili ubran kao potpuno zreo ili, pak, nezreo plod.
Za crni papar se kaže da je djelotvoran protiv zatvora, proljeva, uhobolje, gangrene, kile, problema sa srcem i probavom, ugriza insekata, nesanice, bolova u zglobovima, zubobolje i problema s jetrom i plućima.

Savremena medicina ovakva tumačenja ne priznaje, ali postoje indikacije da biber ima izvjesnih ljekovitih svojstva. Piperin, aktivna supstanca iz bibera, podiže razinu apsorpcije selena, vitamina B, beta-karotena, kao i drugih važnih nutrijenata. Piperin potiče termogenezu lipida, ubrzava energetski metabolizam u tijelu i pojačava proizvodnju serotonina i endorfina u mozgu.

(Alen Avdić)
0
NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala source.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal source.ba zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara source.ba nije dužan obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

Impressum
T:
M:
Marketing
T:
M:
Aplikacije
Mobilna aplikacija
Android aplikacija
Social

Copyright ©2009 - 2024, Source d.o.o.