Ne zvuči baš kao dobra kombinacija, ali naučnik sa Novog Zelanda vjeruje da će visoko proteinska čokoladica sa 50 posto govedine postati svjetski hit i da će naći put do svojih kupaca.
Novozelandski proizvođač napravio je čokoladice koje nemaju ukus mesa, već su napravljene od govedine i prekrivene su sa samo tankim slojem čokolade.
Izumitelj ovih čokoladica, tehnolog Mustafa Faruk, kaže da ga je zanimalo može li se nutricionistička vrijednost mesa, odnosno proteina, prenijeti u masovno popularnu hranu kakva je čokolada.
Ovdje je riječ o potpuno novom proizvodu u kojem ima najmanje 50 posto mesa. Najkrtiji komadi govedine prerađuju se u masu koju nazivaju "čokoladni maslac" i zatim prekrivaju čokoladom.
Prema opisima ljudi koji su ih probali, čokoladice su jako slatke i imaju malo ljepljivu teksturu koja podsjeća na slatkiš rahat, a ukus mesa se uopšte ne osjeti.
Izumitelj čokoladica, Mustafa Faruk objasnio je da se čokoladice izrađuju od 100 posto organske govedine. U "čokoladni maslac" od mesa dodaju se kurkuma i horopito ili novozelandski biber, a smjesa se zatim šalje na dalju proizvodnju i plasiranje na tržište.
Kako najavljuju iz kompanije kilogram goveđe čokoladice (čokolade od mesa) u prodaji će koštati 17 dolara, dok će se jedna čokoladica od mesa u maloprodaji prodavati za 2,50 dolara. Ove zanimljive i neobične mesne čokoladice imaju pet puta više proteina od standardnih.
(Anesa Agović / CDM)