Koliko god ukusan bio, s nutricionističkog gledišta, čips predstavlja pravu energetsku bombu.
Razlog leži u činjenici što se listići krompira duboko prže u biljnom ulju upijajući velike količine masnoća. Pritom dobar dio masnoća čine zasićene masne kisjeline dokazano nepovoljnog uticaja na zdravlje srca i krvnih žila.
Čips obiluje solju, koja sa sobom nosi rizik od povišenja krvnog pritiska. Dodatno, prženjem na visokim temperaturama kao nusprodukt u čipsu nastaje potencijalni karcinogen, akrilamid.
Naravno, potreban je unos velikih količina čipsa i akrilamida da bi se ispoljio negativan učinak, ali ako se u obzir uzmu djeca čije je tijelo osjetljivije i manje, a želja za čipsom velika, nije nerealno govoriti o štetnosti ovih sastojaka.
Prihvatljivija alternativa klasičnom čipsu su domaći čipsevi od voća i povrća. Plodovi se, naime, suše a ne prže, zbog čega je udio masnoća minimalan, dodatak soli nepostojeći, a istovremeno ostaju očuvani vrijedni minerali i vitamini i prehrambena vlakna blagotvornog učinka na zdravlje.
(Anesa Agović / CDM)