2.8.2016. 19:05
0
Opasnosti koje vrebaju iz kesice čipsa
Koliko god ukusan bio, s nutricionističkog gledišta, čips predstavlja pravu energetsku bombu.

Razlog leži u činjenici što se listići krompira duboko prže u biljnom ulju upijajući velike količine masnoća. Pritom dobar dio masnoća čine zasićene masne kisjeline dokazano nepovoljnog uticaja na zdravlje srca i krvnih žila.

Čips obiluje solju, koja sa sobom nosi rizik od povišenja krvnog pritiska. Dodatno, prženjem na visokim temperaturama kao nusprodukt u čipsu nastaje potencijalni karcinogen, akrilamid.

Naravno, potreban je unos velikih količina čipsa i akrilamida da bi se ispoljio negativan učinak, ali ako se u obzir uzmu djeca čije je tijelo osjetljivije i manje, a želja za čipsom velika, nije nerealno govoriti o štetnosti ovih sastojaka.

Prihvatljivija alternativa klasičnom čipsu su domaći čipsevi od voća i povrća. Plodovi se, naime, suše a ne prže, zbog čega je udio masnoća minimalan, dodatak soli nepostojeći, a istovremeno ostaju očuvani vrijedni minerali i vitamini i prehrambena vlakna blagotvornog učinka na zdravlje.


(Anesa Agović / CDM)

0
NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala source.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal source.ba zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara source.ba nije dužan obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

Impressum
T:
M:
Marketing
T:
M:
Aplikacije
Mobilna aplikacija
Android aplikacija
Social

Copyright ©2009 - 2024, Source d.o.o.