13.10.2016. 12:45
0
List koji raste u našim vrtovima krije čudesan lijek protiv raka?
Solanesol se istražuje već nekoliko godina, a najviše u Kini…

Krompir je namirnica koja je vrlo raširena na našem području. Vrlo je povoljan i često je dio gastronomske ponude. Osim gomolja krumpira, postoji i njegov list koji uglavnom – bacamo. Međutim, naučnici se nadaju da će uspjeti iz stabla i lista krumpira dobiti “čudotvorni lijek”. Riječ je o tvari solanesol koja bi u sektoru proizvodnje krompira u Škotskoj mogla napraviti revoluciju, osiguravajući istovremeno dragocjen izvor prihoda za poljoprivrednike, a ujedno smanjujući biološki otpad, donosi “Agroklub“…

Ta bi tvar mogla imati potencijal da se bori s tumorom, SIDA-om, osteoporozom, kao i za zarastanje rana i ubijanje bakterija otpornih na lijekove. Iz odbačenih listova krompira škotski bi naučnici mogli izvući ekstrakcije spojeva solanesola. Hemijski, upravo je to ključni sastojak u proizvodnji koenzima Q10 koji se koristi u kozmetičkim proizvodima. Zavisno od čistoće, solenesol može dostići vrlo visoku cijenu na tržištu od čak 156.000 funti po hektaru.

Solanesol se nalazi i u biljkama iz porodice duhana, papra, paprike, plavog patlidžana. Naučnici se slažu da bi proizvodnja soleanesola mogla značiti revoluciju u sektoru proizvodnje krompira. Solanesol se istražuje već nekoliko godina, a najviše u Kini.

(Merima Druškić)

0
NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala source.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal source.ba zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara source.ba nije dužan obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

Impressum
T:
M:
Marketing
T:
M:
Aplikacije
Mobilna aplikacija
Android aplikacija
Social

Copyright ©2009 - 2024, Source d.o.o.