27.12.2016. 19:45
0
Med proizveden u BiH uglavnom visoke kvalitete
Med koji je proizveden u Bosni i Hercegovini uglavnom je visoke kvalitete, pokazuju analize novoosnovane bihaćke laboratorije za ispitivanje kvalitete meda.

To je prva laboratorija u Bosni i Hercegovini koja može raditi kompletnu analizu meda, ali i polena, a osnovana je u okviru Projekta ”Bee promoted – promocija pčelarstva” kojeg je finansirala Evropska unija u sklopu IPA prekograničnog programa Hrvatska i Bosna i Hercegovina.
 
Direktor Veterinarskog zavoda pri kojem je osnovana laboratorija Zlatko Jusufhodžić “Feni” je kazao da mogu vršiti sve analize koje traže pravilnici Evropske unije…

“Od sredine godine radili smo veći broj uzoraka meda i uglavnom je on bio jako kvalitetan”, ističe Jusufhodžić.

Na analizu su med donosili pčelari i pčelarska udruženja, ali i građani koji su ga kupili u prodavnici.

“Patvoren med dolazio nam je uglavnom iz prodavnica, a dešavalo se i da mu je smanjen kvalitet zbog grešaka koje pčelar napravi prilikom pakovanja”, kazao je Jusufhodžić.

Naveo je da med na analizu može donijeti svako ko sumnja u njegov kvalitet ili želi da ga potvrdi.

Projekt ”Bee promoted” imao je za cilj unaprijediti institucionalnu podršku pčelarskom poduzetništvu pri podizanju kvalitete i obima proizvodnje, te plasmana meda i drugih pčelinjih proizvoda na tržište.

U toku projekta koji je trajao ukupno 24 mjeseca umreženi su pčelari u državi, ali i van granica.

(Merima Druškić)

Med
0
NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala source.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal source.ba zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara source.ba nije dužan obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

Impressum
T:
M:
Marketing
T:
M:
Aplikacije
Mobilna aplikacija
Android aplikacija
Social

Copyright ©2009 - 2024, Source d.o.o.