Gurmanski medaljoni od bijelog mesa
Sastojci: 800 g bijelog mesa (piletina, ćuretina), 1 manja glavica crnog luka, 1 šargarepa, 80 g prezli, 50 ml kisele vode, so, biber, peršunov list, 2 jajeta, ulje
Priprema:
1. Meso odvojiti od kožice i samljeti u mašini za mljevenje mesa. Crni luk i šargarepu očistiti i izrendati. Višak tečnosti, koju luk prilikom rendanja pusti, ocijediti. Prezle pomiješati sa začinima i usitnjenim listom peršuna.
2. Sve sastojke pomiješati, dodati umućena jaja i kiselu vodu, pa sjediniti smjesu.
3. Nauljenim dlanovima formirati medaljone željene veličine, prekriti najlon folijom i ostaviti u frižideru oko pola sata.
4. Izvaditi medaljone iz frižidera pa sačekati da se smlače tj. dostignu sobnu temperatutu.
5. Pržiti na ugrijanom ulju (ne mora duboka masnoća) dok ne poprime lijepu, rumenu boju.
6. Pržene medaljone izvaditi iz ulja i ostaviti na papirnom ubrusu da se višak masnoće ocijedi.
7. Poslužiti toplo uz umak ili salatu od svježeg povrća.
(Alen Avdić)