Ljubitelji čokolade, imate razlog za radovanje. Prema najnovijim istraživanjima čokolada nije samo ukusna, ona ima i brojne zdravstvene prednosti u odnosu na druge namirnice, a za razliku od njih čokolada ima jedinstven i očaravajuć ukus! Kako kažu naučna ispitivanja čokolada ne samo što prija u svako doba dana, pa čak i noću, ona smanjuje rizik od moždanog udara i bolesti srca, poboljšava raspoloženje i pokazuje sjajne rezultate kod lečenja Alchajmerove bolesti.
Ne treba zaboraviti da je čokolada dobra, ili zdrava kada se jede u malim količinama i kada konzumirate crnu čokoladu sa više od 70 odsto kakaa. Nedavna istraživanja su između ostalog, pokazala da mlečna čokolada takođe ima vredne hranjive sastojke koji smanjuju mogućnost srčanih problema. Pogledajte šta kažu lekari – zašto je čokolada dobra za naše zdravlje:
1. Čokolada je dobra za srce i krvne sudove
Nedavna studija pokazala je da tamna čokolada pomaže regeneraciju gipkosti arterija, kao i da sprečava bela krvna zrnca da se lepe za zidove krvnih sudova što je čest razlog za pojavu blokiranja arterija.
2. Čokolada smanjuje rizik od moždanog udara
Istraživanje sprovedeno u Finskoj pokazalo je da konzumiranje čokolade smanjuje rizik od moždanog udara i to za 17 odsto.
3. Čokolada je bogata mineralima
Tamna čokolada je bogata vrednim mineralima kao što su kalijum, cink i selen, a 100 grama tamne čokolade sadrži čak 67 odsto preporučenog dnevnog unosa gvožđa!
4. Čokolada smanjuje holesterol
Dovoljan unos kakaa kroz čokoladu dokazano smanjuje visinu lošeg holesterola i utiče na podizanje dobrog, što umanjuje i rizik od kardiovaskularnih bolesti.
5. Čokolada je dobra za kožu
Flavonola u crnoj čokoladi može zaštititi kožu od štetnog sunčevog zračenja.
6. Čokolada može da vam pomogne da oslabite
Nije u pitanju nikakva šala niti izmišljena čoko dijeta, zapravo bi trebalo da se upoznate sa načinom na koji vaš organizam funkcioniše. Važno je da znate da slatkiš, crnu čokoladu, možete da uzmete nakon obroka, a ne na prazan stomak jer biste na taj način poremetili postojeći endokrini balans u organizmu.
7. Čokolada je dobra za majke i bebe
Finska studija otkrila je da čokolada smanjuje stres kod trudnica i deca takvih majki češće se smeju nego deca majki koje nisu jele čokoladu.
8. Čokolada može spriječiti dijabetes
Možda zvuči ludo, ali kakao dokazano poboljšava osetljivost na insulin. Dakle, tamna čokolada – u umerenim količinama, naravno – odlaže i sprečava dijabetes.
9. Čokolada je dobra za mozak
Poremećen nivo flavonola je razlog zašto se javlja gubitak pamćenja kod starijih ljudi. Kod povreda mozga crna čokolada pokazuje izuzetno pozitivne rezultate.
10. Čokolada poboljšava raspoloženje
Čokolada sadrži „molekul ljubavi“, istu hemijsku supstancu koju u našem mozgu proizvodi i kada ugledamo simpatiju. Feniletilamin stimuliše naš mozak tako da ovaj pospešuje proizvodnju endorfina.
(Merima Druškić)