30.10.2023. 17:37
0
Ovo je devet namirnica koje mogu trajati i cijelo desetljeće
FOTO: Ilustracija
Hljeb i jaja namirnice su koje kupujemo na dnevnoj ili sedmičnoj bazi, ali neku hranu možemo čuvati ne samo sedmicama, već i mjesecima i godinama.
Ponekad je teško znati jesu li stvari koje ste dugo držali u ostavi, još uvijek upotrebljive. Zato donosimo devet namirnica koje mogu trajati gotovo zauvijek.

Med

Premda na pakiranju meda može stajati datum, zapravo se radi o oznaci “najbolje upotrijebiti do” što ne znači da tad medu ističe rok trajanja.

Med koji je zatvoren i pohranjen na sobnoj ili nižoj temperaturi, može doslovno trajati stoljećima, prema Nacionalnom odboru za med. To je zato što se sastoji od šećera i ne sadrži vodu, a bez vlage bakterije se nemaju kako razmnožavati (isto vrijedi i za javorov sirup).

Ako ste primijetili da je vaš med kristaliziran i da je promijenio boju, ne paničarite, to još uvijek ne znači da se pokvario.

Morska sol

Prirodna sol – gruba sorta prikupljena iz minerala u tragovima koji su ostali nakon isparavanja jezera i oceana – traje vječno. Kuhinjskoj soli, s druge strane, ističe rok trajanja za otprilike pet godina jer je obogaćena kemikalijama poput joda koje štitnjaču drže pod kontrolom.

Riža

Nekuhana bijela, divlja i basmati riža koja se čuva u spremnicima bez kisika (zatvorenim vrećicama, ne kutijama) može trajati nevjerojatnih 30 godina – ne zauvijek, ali dovoljno dugo.

Rižu treba čuvati na temperaturi od 4° Celzijevih ili nižoj, a većina ostava je toplija. Stoga, ako želite napraviti zalihe, napravite malo mjesta u hladnjaku.

Sušeni grah

Nekuhan grah u svom prirodnom stanju teoretski se nikad ne kvari. Točnije, nikada ne gubi svoju hranjivu vrijednost i neće postati toksičan.

Međutim, nakon nekoliko godina, sušeni grah (i druge mahunarke) će izgubiti vlagu. U tom slučaju ćete ih morati duže namakati prije kuhanja.

Konzervirani grah je već kuhan, tako da ova pravila ne vrijede – podliježu rokovima trajanja navedenim na konzervi.

Ekstrakt vanilije

Postoji razlog zašto se votka može čuvati u zamrzivaču bez smrzavanja: Čisti alkohol ne sadrži vodu. Taj nedostatak vode je isti razlog zašto se alkohol nikada ne pokvari – bakterije nemaju gdje rasti. Tako aromatiziranim ekstraktima, poput vanilije, badema i metvice, koji imaju čistu alkoholnu bazu, nikada neće isteći rok trajanja.

Ipak, alkohol može ispariti ostavljajući aromatizirani ekstrakt još intenzivnijim nego što već jest. Ako ste u nedoumici, radije kupite novu bočicu ekstrakta.

Umak od soje

Soja umaku teoretski nikad ne ističe rok trajanja, ali na neka pravila treba misliti. Ako je stariji od tri godine, još uvijek je savršeno siguran u slučaju da nemate izbora. Od njega se nećete razboljeti, ali bi s vremenom mogao izgubiti jačinu okusa.

Bijeli ocat


Ocat je ključni sastojak za konzerviranje hrane, pa ima smisla da sam ocat traje neograničeno dugo. Naime, bijeli destilirani ocat se nikada ne mijenja.

Druge vrste octa, poput vinskog i balzamičnog, mogu promijeniti boju ili razviti talog — to bi moglo promijeniti okus salati, ali će i dalje biti savršeno sigurna za konzumaciju. Provjerite datum “najbolje do” ako ste oprezni.

Mlijeko u prahu

Zamjene za mlijeko nalaze se među često prodavanim namirnicama, a mlijeko u prahu spada među one staromodne zamjene. U nedostatku vode i kisika mlijeko u prahu trajat će dugo — samo ne zauvijek.

Američko ministarsto poljoprivrede tvrdi da se mlijeko u prahu može skladištiti neograničeno dugo, ali prema nekim drugim stručnjacima 10 godina je realniji rok. Nakon toga će samo izgubiti okus i nutritivne vrijednosti. Ukratko, ako je grudast, bacite ga.

Instant kafa

Tipična mljevena kafa može se pokvariti za nekoliko mjeseci, ali instant kava može trajati do 20 godina dok stoji u smočnici – i neograničeno dugo u zamrzivaču, piše Insider.

Ako žudite za praktičnošću instant kave, a okusom turske, investirajte u mlinac za kavu. Cijela zrna kave mogu trajati šest mjeseci u ostavi i dvije godine u frižideru.
namirnice
0
NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala source.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal source.ba zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara source.ba nije dužan obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

Impressum
T:
M:
Marketing
T:
M:
Aplikacije
Mobilna aplikacija
Android aplikacija
Social

Copyright ©2009 - 2024, Source d.o.o.