31.10.2023. 10:00
0
Da li jutarnju kafu treba da prati i čaša vode
Šolja jutarnje kafe za većinu je pojam početka dana. To je prvi korak, koji usmjerava sve dalje. Jutranja kafa je buđenje i poziv za daju akciju. No, važno pitanje jeste da li jutarnju kafu treba piti uz čašu vode, kako se kafa inače u kafeterijama i servira?

Pored toga što nam često prija da kafu "zalijemo" vodom, za to postoji i zdravstveno opravdanje.

"Kofein je sam po sebi diuretik, što znači da vas tjera da mokrite i, dok količina vode u šolji čaja, na primjer, može da nadoknadi taj gubitak tečnosti, rekla bih da je vrijedno popiti čašu vode u isto vrijeme, sa kafom", objašnjava dr Filipa Kej, ljekar opšte prakse, a prenosi "Metro.co.uk".

Suština svega je da ostanete hidrirani.

"Najvažnije je da pijete dovoljno vode da nadoknadite sve tečnosti koje se gube urinom, znojem i varenjem. Ako pijete vodu, manja je vjerovatnoća da ćete dehidrirati, a čak i blaga dehidratacija može uticati na vaše fizičke i mentalne performanse. Osjećaćete se budnije, to će poboljšati varenje i spriječiti zatvor. Takođe pomaže vašem metabolizmu", kaže dr Kej.

Dr Filipa ističe da, iako je piti vodu ujutru zdravije od konzumiranja pića sa kofeinom, pomalo je mit da morate prvo da pijete vodu ujutru, piše Telegraf.

"Nekim ljudima, na primjer, možda bi bilo bolje da popiju čašu mlijeka, jer ima proteina i masti, a možda i ne mogu da jedu hranu ujutru. Voda nije jedina tečnost koju možete da imate, a kofein nije strašan. Glavna stvar je da popijete piće", objašnjava dr Kej.

(Ajdin B.)

VodaKafa
0
NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala source.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal source.ba zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara source.ba nije dužan obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

Impressum
T:
M:
Marketing
T:
M:
Aplikacije
Mobilna aplikacija
Android aplikacija
Social

Copyright ©2009 - 2024, Source d.o.o.