27.11.2016. 16:36
3
"Nakon dolaska u Francusku sje*** sam i šefa i stanicu, te našla drugog. Sve je počelo iz šale, a nakon toga odem kod njega da živim"
FOTO: Ilustracija
"Svi se rađamo za ljubav. Ona je načelo egzistencije i njena jedina svrha. Zadovoljenje čula uskoro postaje vrlo mali dio onog dubokog i zamršenog osjećaja koji nazivamo ljubavlju. Ljubav je, ipak, sveopća želja za zajedništvom, ne samo čula, nego i sveukupne naše prirode – intelektualne, razumske i osjećajne", reče nekad davno engleski državnik i književnik, Benjamin Disraeli.

Bosance i Hercegovce koji žive u našoj zemlji, ili u nekoj zapadnoevropskoj zemlji, smo upitali šta za njih predstavlja ljubav, da li vjeruju u istu, te postoji li "filmska" ljubav koja se može pronaći u brojnim filmovima koji nam dolaze iz Hollywooda ili je to obični mit.

Također smo naše sagovornike upitali da li vjeruju u postojanje srodne duše, te da li svaka osoba ima neku svoju srodnu dušu koja je negdje čeka.

"U mom slučaju takva ljubav zaista postoji. U početku je to bila samo obična zaljubljenost, leptirići i čežnja, ali se kasnije to pretvorilo u nešto mnogo veće. Kada se svako jutro probudiš pored osobe koju voliš, a koja je sve spremna da uradi za vas, to je prava ljubav. Istinska ljubav podrazumijeva zaljubljenost, uzajamno poštovanje i pomaganje"
, kaže za Source.ba portal Majra Z.

Ima onih koji smatraju da istinska ljubav postoji samo između roditelja i djeteta, te da se sve ostalo ne može nazvati pravom ljubavlju.

"Prava ljubav postoji samo između majke i djeteta, i mislim da niko nikog ne voli više od toga. To je skup emocionalnih stanja, ali uz sve to ide poštovanje i razumijevanje"
, kaže za naš portal Elmedina K.

"Znam i vjerujem da prava ljubav postoji. Samo onaj koji nije osjetio tu pravu ljubav ne zna o čemu se radi i kakav trag ona ostavlja u srcu. Noge zadrhte i srce zaigra od prave ljubavi koja itekako uzbudi čovjeka. Tako da boli svaki trenutak kada niste skupa ili kada se svađate", kaže za Source.ba portal Selvir Z.

Brojni ljudi tvrde da prava i istinska ljubav ne postoji, te da je to samo obični mit u kojeg mnogi vjeruju i kojeg mnogi priželjkuju da im se dogodi. 

"Dokle god mi vjerujemo u pravu ljubav, ona će postojati. Veća je zaljubljenost među parovima u onim mlađim danima. Ima toga i u braku, ali zbog svakodnevnih obaveza i djece čovjek to nekako slabije osjeti. Istinska ljubav se sastoji od mnogo čega: tolerancije, poštovanja, žrtvovanja, te malih i sitnih stvari koje život čine ljepšim i slađim"
, poručuje za naš portal Mahir Kisija.

"Naravno da postoji i svi znamo da ona počinje sa zaljubljenošću i onda se razvija i jača, ali nije trajna. Vječna ljubav ne postoji! Mislim da i ljubav kao i sve ostalo ima jedan rok trajanja, a sad neki će reći ja sam u braku dugi niz godina i volimo se. Ja mislim da to poslije nekoliko godina više i nije ljubav, nego se vežemo za partnera i to postaje navika, vrsta ovisnosti"
, kaže za Source.ba portal Elvira Patković.

Međutim, ima onih koji tvrde da su okusili slasti prave i istinske ljubavi, ali su na kraju napravili neke stvari zbog kojih je takva vrsta ljubavi jednostavno nestala.

"Odlična tema. Svi tražimo tu neku istinsku ljubav. Kod mene se mnogo toga dogodilo. Moj prvi suprug mi je bio prva i prava ljubav, jer smo se znali još od osme godine. Imamo kćerku iz braka, mnogo toga smo zajedno prošli, a zajedno smo došli i u Francusku. Nakon toga, ja sje*** i šefa i stanicu, te nađem drugog. Sve je počelo iz neke šale, te nakon toga odem kod njega da živimo zajedno. Lijepo mi je i sve to, ali sa njim nemam taj neki osjećaj topline"
, kaže za naš portal Mirela Priez.

"Ta ljubav se ne poredi sa ljubavlju prema djetetu ili roditelju, nego samo kada je u pitanju ljubav prema partneru. Ono što osjećate prema djeci nije takva vrsta ljubavi. Ljubav je kada drhtiš od susreta sa voljenom osobom ili kad ti se srce topi nakon svake svađe. Ljubav je kada uživaš slušajući njegov glas, pa makar to bilo i u svađi", kaže za naš portal Enisa S.

Novinar: Haris Ahbabović


3
SOURCE PRIČE
NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala source.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal source.ba zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara source.ba nije dužan obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

Impressum
T:
M:
Marketing
T:
M:
Aplikacije
Mobilna aplikacija
Android aplikacija
Social

Copyright ©2009 - 2024, Source d.o.o.