21.3.2017. 13:48
1
"Sada kada vidim Ivicu Osima kažemo jedan drugom: 'Daj Bože zdravlja, pa da se vidimo i sljedeći put'"
"Nisam želio gledati penale, jer to nije dobro za moje srce. Ne želim umrijeti na klupi reprezentacije Japana, nego želim umrijeti u svom Sarajevu".

Ovu izjavu je prije 10 godina dao Ivica Osim, tada selektor Japana, koji je u četvrtfinalu Azijskog kupa nacija igrao protiv selekcije Australije. Par sedmica kasnije, Osim je doživio težak moždani udar. Na sreću, oporavio se, ali je tako okončana jedna velika trenerska karijera.

Nekima je teško odlučiti kada je bio bolji, kao fudbaler ili kao trener. Kada pomislite na najbitnije ljude ove zemlje, koji su Bosnu i Hercegovinu promovisali na najbolji mogući način, a koji dolaze iz svijeta muzike, kulture, filma, umjetnosti ili sporta, meni upravo Ivica Osim prvi padne na um. Jedan od najvećih Bosanaca koje je ova zemlja ikada imala. Stoga ćemo pustiti da pričaju oni koji su igrali s njim i koje je popularni Švabo trenirao.

Za Source.ba portal danas su govorili nekadašnji Osimovi saigrači iz Željezničara i sadašnji prijatelji, Enver Hadžiabdić i Branimir Jelušić. Za naš portal je također govorio i Refik Šabanadžović, kojeg je Osim trenirao u selekciji Jugoslavije i FK Željezničar.

Kada vam danas neko spomene ime Ivice Osima, šta vam prvo pada na um da kažete o ovom čovjeku - pitali smo ih.

"Dok smo igrali zajedno, Švabo je uvijek za nas bio vođa, uzor i autoritet", rekao je kratko za Source.ba portal Enver Hadžiabdić, nekadašnji igrač i trener Željezničara.

"To je jedan neponovljivi čovjek i fudbaler u svakom pogledu. To je čovjek bez granica i predrasuda. Svako ko je razgovarao s njim je bio bogatiji", rekao je danas nekadašnji Osimov saigrač iz Želje, Branimir Jelušić.

"To je za mene najveći trener s kojim sam ikada radio i jedan veliki čovjek. Prije dvije noći sam bio na večeri sa njim i Mešom gdje smo razgovarali upravo o Želji i reprezentaciji. Moja generacija je najviše naučila upravo od njega", rekao je danas za naš portal nekadašnji igrač Željezničara i Crvene zvezde Refik Šabanadžović.

Brojni koji su upoznali ili slušali Osima za njega vole reći da je jedna vrsta fudbalskog, ali i životnog filozofa. Evo šta po tom pitanju o njemu vele naši sagovornici.

"Švabo je i kao momak bio ovakav. On je bio izuzetan student matematike. Govorio je njemački i francuski jezik. U svakom smislu je bio interesantan, ali malo tajnovit i zagonetan. Mi smo s njim imali najjednostavniju i otvorenu komunikaciju", ističe Hadžiabdić.

"Kod njega su uvijek bili zanimljivi treninzi, različito se radilo sa loptom. Ja sam došao u Želju kao dijete, sa 18 godina. Vjerujte mi da sam upravo tu naučio azbuku fudbala, osnovna igračka slova. Meni je lično bilo uživanje raditi sa njim bilo gdje", tvrdi Šabanadžović.

Ivica Osim je kroz svoju karijeru vodio klubove kao što su Željezničar, Partizan, Panathinaikos, Sturm Graz i JEF United, a bio je selektor reprezentacija Jugoslavije i Japana. Svojevremeno je dobio ponudu da vodi i veliki Real Madrid.

"Iskreno, bojao sam se, nisam znao šta ću tamo. Ogromna je to stvar, čast je to. Samo lud čovjek to može odbiti. Ja sam sebe pitao: 'Šta ću tamo?!' Ako si imalo korektan, moraš to sebe upitati. Šta ću ja tamo govoriti Hierru, Butraguenu ili Michelu šta treba da rade?! Uplašio sam se obaveza, da idem nepripremljen. Lako je reći da hoćeš, ali ne pitaš se zašto bi išao", rekao je svojevremeno Švabo.

"Po tom pitanju je Ivica bio čudan. I mi smo se pitali zbog čega je odbio Real Madrid. Izazov jeste voditi jedan veliki klub. Iz kojih razloga je odbio Real, samo on to zna", rekao je danas za naš portal Enver Hadžiabdić.

"Švabo je pokazao da je bio veliki igrač i trener. Njega su zvali Real Madrid i Bayern Munchen. Ipak, nigdje nije dobio ganarciju da će raditi minimalno godinu dana. Dobio je ponudu na način: 'Evo ti pare, evo ti igrači, zanima nas samo uspjeh'. On nije želio da doživi otkaz za tri mjeseca, pa da mu kažu: 'Evo, mi ćemo ti platiti, ali ti je noga'. Imao je ponos i nije ga želio prodati za bilo kakav novac. Isto tako je napustio Panathinaikos kada se predsjednik počeo miješati u njegov posao. Kada mu je predsjednik Sturma prodao igrača bez njegovog znanja, istog momenta se sreo s njim i rekao mu: 'Zahvaljujem se na saradnji'", kaže Branimir Jelušić.

"Osim je takav. On je možda više volio da radi za te neke manje klubove, ali da ima mir. Da je otišao u Real Madrid, vjerovatno bi i tamo napravio ogromne stvari", rekao je Šabanadžović.

Iako je trenerska karijera Ivice Osima impresivna, mnogi se slažu da je mogla biti i veća da ga je poslužilo zdravlje i da nas u svemu nije prekinuo nesretni rat.

"U Jugoslaviji je pokazao da je to selekcija bez ograda. Mislim da ga niko ne bi posavjetovao da bude selektor reprezentacije BiH, kad ti moraš da biraš sve tri strane. Kod njega toga nije bilo. Ja bih volio da je bio selektor BiH, ali mi je isto tako drago što nije bio selektor. Vazda je neka trojka u pitanju. Tri ova, tri ona", rekao je Branimir Jelušić.

A druženje sa Osimom po stare dane, ako tako možemo reći, je u fazonu:

"Često se viđamo i uvijek pričamo o tom nekom našem vremenu u kojem smo igrali. Često smo se ranije družili. Sada kada se vidimo kažemo jedan drugom: 'Daj Bože zdravlja, pa da se vidimo i sljedeći put'", rekao je na kraju razgovora za Source.ba portal Branimir Jelušić.

Novinar: Haris Ahbabović


1
SOURCE PRIČE
NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala source.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal source.ba zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara source.ba nije dužan obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

Impressum
T:
M:
Marketing
T:
M:
Aplikacije
Mobilna aplikacija
Android aplikacija
Social

Copyright ©2009 - 2024, Source d.o.o.