4.8.2020. 11:15
0
Pitali smo MUP KS da li isti zakoni/pravila važe za građane Sarajeva i migrante, te koliko kontrolišu migrante koji se slobodno šetaju ulicama
FOTO: Source.ba / Arhiva
S obzirom da se na ulicama Sarajeva nalazi sve veći broj migranata, poslali smo upit MUP-u Kantona Sarajevo kako bismo provjerrili nekoliko stvari.

Podsjećanja radi, jučer su uhapšena dva Marokanca koji su prije nekoliko dana, na Vilsonovom šetalištu, napali i opljačkali jednu djevojku iz Sarajeva.

MUP KS smo pitali sljedeće:

1) Da li uopće vršite kontrole migranata koji se slobodno šetaju ulicama Sarajeva, ili koji se nalaze na gotovo svakoj raskrsnici u Sarajevu? Koliko ste kontrola napravili u posljednjih mjesec dana, koliko ih napravite na dnevnom nivou? 

2) Ukoliko ustanovite da se radi o ilegalnim migrantima koji nemaju identifikacione dokumente kod sebe, da li ste iste vratili u migracione centre?

3) U posljednjih mjesec dana, koliko krivičnih djela i prekršaja su napravili migranti i o čemu se najčešće radi?

4) Po zakonu, koliko iznosi kazna za nenošenje dokumenata na području KS, te da li shodno tom zakonu kažnjavate građane KS koji, naprimjer, zaborave neki dokument ponijeti sa sobom, a migrante, koji nemaju nikakve dokumente kod sebe, ne kažnjavate? Važe li, uopće, isti zakoni i ista pravila i za građane Sarajeva, ali i za ilegalne migrante?


Odgovori koje smo dobili iz Ministarstva unutrašnjih poslova Kantona Sarajevo su sljedeći:

"1) Policijski službenici Uprave policije MUP-a Kantona Sarajevo svakodnevno kontinuirano poduzimaju aktivnosti na kontroli migranata na području Kantona Sarajevo. Podatke o broju kontrola, odnosno, provedenih akcija za mjesec juni ili za prvu polovinu ove godine imate na našoj web stranici u dijelu "Izvještaji o radu", gdje se na kraju izvještaja nalazi sažetak vezan za migrante.

2) Policijski službenici Uprave policije MUP-a Kantona Sarajevo ukoliko kontrolom ustanove da se radi o ilegalnim migrantima iste prevezu u formirane migrantske centre na području kantona, međutim, nerijetko se dešava da tom prilikom migrantski centri budu popunjeni. Za informacije u vezi kapaciteta tih centara obratite se nadležnim organima.

3) Tražene podatke imate u Izvještajima spomenutim pod tačkom 1.

4) Nije propisana sankcija u slučaju da građanin ne posjeduje kod sebe ličnu kartu prilikom kontrole na ulici od strane policijskih službenika, međutim, ukoliko se radi o državljaninu BiH, postoje metode koje koriste policijski službenici, u smislu, da putem raspoloživih evidencija vrše provjere identiteta tog građanina ili na drugi propisan način, dok u slučaju da se radi o stranim državljanima, za koje ne možemo na takav način vršiti provjere, postupak provjere i utvrđivanja identiteta je znatno složeniji",
stoji u odgovoru kojeg smo danas dobili od MUP-a KS.

Kada je u pitanju izvještaj MUP-a KS za mjesec juni 2020. godine, u njemu stoji sljedeće:

"Na osnovu Izvještaja Operativnog tima za pitanja migranata, a prema podacima IOM-a na području Kantona Sarajevo u prihvatnim, azilantskim i imigracionim centrima boravi cca 2.250 migranata. U mjesecu junu 2020. godine migranti su učestovali u 13 događaja sa obilježjem krivičnog djela i to:

- Lahka tjelesna ozljeda (čl. 173 KZ FBiH) – tri događaja,
- Posjedovanje i omogućavanje uživanja opojnih droga (čl. 239. KZ FBiH-a) – dva,
- Krađa (čl. 286 KZ FBiH) – jedan,
- Teška krađa (čl. 287 KZ FBiH) - jedan,
- Teška krađa u pokušaju (čl. 287/28 KZ FBiH) - jedan,
- Razbojništvo (čl. 289 KZ FBiH)- tri i
- Napad na službenu osobu u vršenju poslova sigurnosti (čl. 359 KZ FBiH) – dva događaja.

Tokom mjeseca juna 2020. godine, službenici policije proveli su ukuopno 11 akcija, kontrolisali su 190 migranata, od čega 97 nije posjedovalo registracijski obrazac, jedan je predat službi za poslove sa strancima radi registracije i 179 migranata je smješteno u prihvatne centre na području Kantona Sarajevo",
stoji u detaljnijem izvještaju za mjesec juni MUP-a KS.

Novinar: Haris Ahbabović

0
SOURCE PRIČE
NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala source.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal source.ba zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara source.ba nije dužan obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

Impressum
T:
M:
Marketing
T:
M:
Aplikacije
Mobilna aplikacija
Android aplikacija
Social

Copyright ©2009 - 2024, Source d.o.o.