19.6.2017. 9:58
0
Sladić: BiH će sredinom sedmice zapljusnuti toplinski val, temperature rastu do 37 stepeni
Vikend koji je iza nas donio je dosta hladnije vrijeme u odnosu na sredinu prošle sedmice kada je nerijetko bilo i vruće. To je posljedica premještanja osjetno hladnije vazdušne mase sa sjeverozapada kontinenta i prolaska frontalnog poremećaja preko nas u jakoj sjeveroistočnoj/meridionalnoj visinskoj struji koje je uzrokovalo pad temperatura i za više od 10 stepeni te pojačan sjeverni vjetar u većem dijelu zemlje.

Sljedeći dani će postajati sve topliji, a od sredine sedmice bit će ponovo mnogima i vruće.

Meridionalno/sjeveroistočno strujanje će se prekinuti, a glavnina nestabilnosti odmaknuti dalje na istok i jugoistok prema Crnom moru. Sa zapada kontinenta postepeno će se uspostavljati visinsko zonalno/jugozapadno strujanje pa će prostrujati veća količina toplijeg vazduha iz područja zapadnog Mediterana. Izraženiji priliv topline nad Balkan očekuje se prema trenutnim izgledima numeričkih modela prema kraju sedmice kada će postajati i vrlo vruće, a izgledno je da će tako biti i za predstojeći vikend i prvi dio iduće sedmice.

Izraženiji priliv topline uzrokovat će i prvi ozbiljniji toplinski val u našoj zemlji, a živa u termometru bi prema kraju sedmice i u prvim danima iduće lokalno na sjeveru i jugu naše zemlje mogla rasti i do 37 stepni.

Kako ćemo se u prvom dijelu sedmice nalaziti u polju povišenog atmosferskog pritiska, od ponedjeljka do srijede preovladavat će stabilno i pretežno sunčano vrijeme u cijeloj zemlji, s tim da će na istoku zemlje zbog odmicanja fronte dalje na istok prvi dio ponedjeljka donijeti nešto više naoblake koja će se sredinom dana stanjivati.

Sredinom sedmice to polje povišenog vazdušnog pritiska će slabjeti i sa sjevera će on početi da blago pada, a prema nama približavat će se oslabljena fronta koja će svojim rubnim dijelom djelovati na vrijeme u našoj zemlji. Već u srijedu navečer u najsjevernijim krajevima naše zemlje oslabljena fronta može donijeti kratkotrajnu kišu, lokalne pljuskove te grmljavinu, a nerijetko zbog zagrijane podloge tla i dodiru dvaju masa različitih karakteristika i vertikalan razvoj oblačnosti te pojavu izraženijeg grmljavinskog nevremena praćenog gradom i jakom grmljavinom. Ta promjena će se osjetiti u centralnim i istočnim dijelovima zemlje osobito u četvrtak, kada će glavnina poslijepodnevnih nestabilnosti se očitavati u kratkotrajnim lokalnim pljuskovima praćeni grmljavinom, a Hercegovina, kako je to inače i običaj u ovom dijelu godine, ostaje posve suha i bez padavina.

No, i uprkos djelovanju ove fronte nad našim krajeva sredinom sedmice rijetko gdje će osjetnije zahladniti, pa će se nastaviti vruće i vrlo vruće vrijeme. Naglasak se ponovo stavlja na padavine lokalnog karaktera, tipične za ovaj dio godine, što znači da određena područja mogu dobiti veće padavine, neka manja, a neka gotovo mogu proći bez kapi kiše, a da distance između tih područja budu vrlo male. Njenim odmicanjem ponovo će biti stabilnije, tako da će, prema trenutnim izgledima numeričkih modela, petak, subota i nedjelja i izgledno prvi dani iduće sedmice protjecati u znaku pretežno sunčanog i vrlo vrućeg vremena, a tada će se mjeriti i najviše temperature od početka 2017. godine. Rijetki pljuskovi su mogući na višim nadmorskim visinama.

Temperature u većem dijelu iduće sedmice kretat će se od 27 do 32 stepena, no u periodu između petka i ponedjeljka, taj raspon će se kretati većinom između 29 i 37 stepeni, koliko se očekuje lokalno ponegdje na sjeveru zemlje i u Hercegovini. I jutarnje temperature doživjet će svoj rast, pa će minimalne vrijednosti od sredine sedmice se u većem dijelu zemlje kretati od 15 do 23 stepena. Zbog temperatura većih od 32 stepena vrlo vjerovatno je za očekivati od sredine sedmice proglašenje žutog meteoalarma za čitavu zemlju, a pri njenom kraju žuti za pojedine dijelove centralne, zapadne i istočne Bosne, a za Hercegovinu i sjeverni dio Bosne narandžastog stepena upozorenja.

Promjena vremena u sklopu fronte sa sjeverozapada Evrope koja bi donijela zahlađenje i pad temperature je vidljiva početkom jula.

(Fena/Alen Avdić)
0
VIJESTI
NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala source.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal source.ba zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara source.ba nije dužan obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

Impressum
T:
M:
Marketing
T:
M:
Aplikacije
Mobilna aplikacija
Android aplikacija
Social

Copyright ©2009 - 2024, Source d.o.o.