20.8.2023. 21:33
0
Sladić objavio novu vremensku prognozu, otkrio kakvo nas vrijeme očekuje u septembru
Uspješni bosanskohercegovački meteorolog Nedim Sladić oglasio se danas na Facebooku i objavio novu vremensku prognozu.

Sladić je objavio dobre vijesti, te najavio kako ljetu još nije došao kraj.

- Zašto sam rekao (i zašto sam bio skeptik uostalom na objavljenu vizualizaciju 17.08.2023) da ću ponovo obnoviti očekivano okvirno stanje za mjesec septembar?

Period odmaranja

Pošto je za mene trenutno period odmaranja i punjenja baterija, dat ću samo okvirno svoje razmišljanje, bez prevelikog detaljisanja.

Obično je avgust mjesec u kojem nema jasnog i vodećeg drivera vremena i pogreške se javljaju često, pogotovo na duže staze. Mlazna struja je još uvijek slaba, sve do trenutka kada se u cijelu priču ne umiješa sezona tropskih oluja u Atlantiku koja je energizira i ojača. Sjećamo se septembara za koji se prognozirala iznadprosječna toplota i suša, dok je realnost bila sušta suprotnost - jedan od primjera takvih je bila 2017. godina.

Podsvijest govori

Ako se sjećate, vizualizacija od prije 3-4 dana držala je veliki dio Evrope pod znatno višim temperaturama u odnosu na prosječne vrijednosti. 

Podsvijest govori, a i sam model, da je prvobitno po inerciji prepoznato trenutno stanje - tj. aktuelni toplotni val i vrijednosti temperatura zraka koje će ići u jugozapadnim i zapadnim dijelovima Evrope do 40 °C, usklađeno sa pokrenutim nizom prognoza u određenom vremenskom periodu (u prethodnom slučaju, taj period je bio od 14. do 17.08.2023). 

S prvim naznakama osjetno hladnijeg zraka sa sjevera nad našim područjem na prognoznom materijalu, naziranjem tropskih atlantskih ciklona, te prilično dubokom dolinom sa sjevera Evrope, signali za toplotu su sada, očekivano, znatno umanjeni - napisoa je Sladić.

Istakao je da se postavljaju određena pitanja:

1. Izražena očekivana promjena vremena?

Djeluje da jeste, uzimajući u obzir da su signali i na sedmičnom ECMWF materijalu splasnuli. Dolina nad sjeverom Evrope pred sami kraj avgusta djeluje sada prilično duboko u ovoj fazi. I elongirano. I to pogotovo za zapadnu i centralnu Evropu gdje se za idući mjesec i briše pozitivna temperaturna anomalija. 

Da li su naša područja zasad na trasi tog izuzetno hladnog zraka? Rekao bih za sada ne baš tako da naglo uskočimo iz kratkih rukava u zimske jakne, ali svakako da ćemo ići, prema trenutnoj ensemble prognozi, iza idućeg vikenda prema vrijednostima primjerenim kraju avgusta - dakle, u najgrubljem, scenario bi se očitao u ugodno toplim danima, a svježinom ujutro i noću koja će biti olakšica za one koji nisu dobro spavali u proteklom periodu zbog vrućine.

2. Šta dalje?

Jako je teško reći bilo šta u ovom trenutku detaljnije. Bolje rečeno nemoguće. Euroatlantski režimi već duže vremena iniciraju atlantski režim (ATR), odnosno dizanje Azorske anticiklone na sjever, što otvara put Evropi prema sjeverozapadnom strujanju i hladnijem zraku. Međutim, i taj signal je danas izblijedio (sa 60 posto je spao na 20 posto) te se forsira ponovo sve izraženija negativna faza sjevernoatlantske oscilacije. Ovo zapravo najbolje otkriva koliko će period poslije idućeg vikenda biti predmet sklon čestim izmjenama.

3. Da li je ovo kraj ljetu?

Uzimajući u obzir trenutnu snagu Afrike, nije. Sve dok ijedna članica ensemble produkta pokazuje 20 °C na 850 hPa (1.5 kilometara visine).


(Admir O.)

0
VIJESTI
NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala source.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal source.ba zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara source.ba nije dužan obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

Impressum
T:
M:
Marketing
T:
M:
Aplikacije
Mobilna aplikacija
Android aplikacija
Social

Copyright ©2009 - 2024, Source d.o.o.