20.3.2024. 14:52
0
Muke stanara u ul. Nusreta Prohića u Buća Potoku: "Živimo u totalnom mraku, KJKP Park neće da popravi rasvjetu"
FOTO: screenshot
Da se u Sarajevu veći broj ulica nalazi u mraku usljed dotrajale ili neispravne ulične rasvjete, poznato je stanarima različitih dijelova glavnog bh. grada. Međutim, mnogo veći problem od toga je što se nadležni za održavanje javne rasvjete ne bave ovim problemom i što je do njih teško u ili gotovo nemoguće doći.

U to su se uvjerili i stanari u ulici Nusreta Prohića u sarajevskom naselju Buća Potok, koji su se obratili redakciji Source portala nakon brojnih pokušaja da ovaj problem prijave i riješe sa nadležnim komunalnim preduzećem u Kantonu Sarajevo.

- Već duži vremenski period stanovnici navedene ulice imaju problem sa javnom rasvjetom. Veliki dio ulice nalazi se u totalnom mraku. Stanovnici su pisali i upućivali pozive prema nadležnom Ministarstvu privrede Kantona Sarajevo, prema KJKP Park Sarajevo koje je izvođač radova za održavanje javne rasvjete, kojem na godišnjem nivou Ministarstvo i Vlada KS dodijeli određeni broj Općina na održavanje. Međutim bez povratne informacije, odnosno bez sanacije ovog problema - kažu nemoćni stanari.

Navode da su kao stanovnici ulice Nusreta Prohića bukvalno bez mogućnosti za kretanjem i nekim osnovnim životnim aktivnostima. 

- Ovakav nemar prema osnovnim životnim potrebama stanovnika izaziva strah od eventualnih krađa, povreda ili saobraćajnih nezgoda. Javna rasvjeta igra ključnu ulogu u osiguravanju sigurnosti i povećanju vidljivosti na ulicama, što može smanjiti rizik od nesreća i kriminala.
Da bi se riješili osnovni životni problemi očigledno je potrebna vanredna situacija da bi došlo do sanacije. U ovom slučaju to je da se desi krađa, razbojništvo ili povreda - poručuju ogorčeno. 

Podsjećamo, zaključkom Vlade KS od januara 2023. godine KJKP 'Park' d.o.o. Sarajevo ovlašteno je i jedino zaduženo komunalno preduzeće za održavanje ispravnosti sistema javne rasvjete na području svih devet općina u Kantonu Sarajevo.

A kako izgleda ulica Nusreta Prohića kada se spusti mrak pogledajte NA OVOM LINKU. 

(Erna H.) 

0
VIJESTI
NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala source.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal source.ba zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara source.ba nije dužan obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

Impressum
T:
M:
Marketing
T:
M:
Aplikacije
Mobilna aplikacija
Android aplikacija
Social

Copyright ©2009 - 2024, Source d.o.o.