4.10.2016. 20:30
1
Burno u KS: Mahmutović traži 700.000 KM na osnovu nepostojećeg ugovora, SIPA istragu privodi kraju!
FOTO: Harun Mahmutović
Iako se u javnosti relativno smirila priča oko Košarkaškog saveza BiH Agencija za istrage i zaštitu (SIPA) vrši užurbano istragu oko dešavanja u krovnoj kući bh. košarke, piše novinska agencija Patria.

Izjava Haruna Mahmutovića, bivšeg generalnog sekretara KS BiH kako mu je Košarkaški savez dužan između 500.000 i 700.000 KM uzburkala je strasti, a mnogi su se zapitali otkud Mahmutoviću ovaj novac.

No, da ne bude zabune, Mahmutović nije nikakav novac dao Košarkaškom savezu BIH, već je do te cifre došao računajući provizije od sponzorskih ugovora i to po 20%. Mahmutović je u to uračunao i ugovor sa BH Telecomom iako nije on zaslužan za tu saradnju već su javne kompanije dužne određeni dio novca usmjeriti državnim reprezentacijama.

SIPA je već tri puta dolazila u Košarkaški savez te je izuzeta dokumentacija, a u toku su i razgovori s akterima mutnih radnji u Savezu.

Mahmutović je zajedno sa sadašnjim premijerom Kantona Sarajevo Elmedinom Konakovićem koji je obavljao funkciju predsjednika KS sve do februara 2016. godine očito napravio niz neregularnih poteza, a o težini i kvalifikaciji tih djela na kraju će posljednju riječ dati SIPA.

- U KS BiH ne postoje evidentirana dugovanja prema Harunu Mahmutoviću po bilo kojoj osnovi.

Mahmutović se poziva na Ugovor o radu koji podrazumijeva bonuse na sve prihode KS BiH za njegovog mandata u iznosu od 20% od vrijednosti Ugovora, ali takav Ugovor nikada nije odobren od strane Upravnog odbora KS BiH. S obzirom da je i navedeni Ugovor predmet obrade nadležnih pravosudnih institucija nismo u mogućnosti dati više informacija – istakao je Dubravko Barbarić, generalni sekretar Košarkaškog saveza BiH.

-Košarkaški savez BiH će ove godine ostvariti veće prihode u odnosu na rashode, te se ulazi u fazu finansijske konsolidacije, dodaje dalje Barbarić.

Naime, sve redovne aktivnosti provode se bez zastoja i na vrhunskom nivou, tvrdi dalje Barbarić.

- U narednom peridu će se s dužnicima dogovarati načini otplate zatečenih dugovanja – dodao je Barbarić.

Mahmutović i Konaković prilikom dolaska u Savez govorili su da žele oživjeti ovaj sport i da žele prosperitet u svim selekcijama, ali kakve su prave namjere bile ispostavit će se nekoliko mjeseci poslije njihovih ostavki.

Iako je Košarkaški savez u BiH već godinama u teškoj finansijskoj situaciji, zbog koje prijeti i gašenje pojedinih reprezentativnih selekcija, Harunu Mahmutoviću, samo je u prošloj godini na osnovu honorara i procenata od sponzorskih ugovora isplaćeno više od 100.000 KM, koliko godišnje ne zarađuje ni član Predsjedništva BiH!

I sada kada je otkriveno da je od 50.000 KM koje je uplatilo Ministarstvo kulture i sporta KS za putovanje i aktivnosti kadetske reprezentacije BiH Mahmutović sebi isplatio oko 26.000 KM samo dan nakon uplate, sjetio se Mahmutović da mu KS BiH duguje još više od 500.000 KM.

Ministarstvo kulture i sporta nije odgovorilo na upit Patrije da li su dobili izvještaj o utrošku sredstava koje su dali KS BiH.

Mahmutović želi od svih sponzorskih ugovora 20 posto, a dobri poznavaci dvojca Mahmutović-Konaković kažu da je ovakav scenarij poznat i da se odigrao u drugim klubovima ili savezima i da se po ovoj matrici godinama radi kako u sportu tako i u političkim strankama.

Kako Patria nezvanično saznaje u SIPA-i se istraga bliži kraju, a ugovor koji Mahmutović spominje bit će posebno vještačen da se utvrdi da li je falsificiran. 

(NAP)
1
NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala source.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal source.ba zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara source.ba nije dužan obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

Impressum
T:
M:
Marketing
T:
M:
Aplikacije
Mobilna aplikacija
Android aplikacija
Social

Copyright ©2009 - 2024, Source d.o.o.