22.12.2016. 16:28
0
Pismo Miloša Teodosića desetogodišnjem sebi: Imam 29 godina i ispričat ću ti kako čudesan i spektakularan će tvoj život biti
Popularni Teo je na stranici FIBA-e objavio pismo koje je uputio sebi kao desetogodišnjem dječaku.

Šta je imao da poruči tom mališanu, možete pročitati u nastavku

“Zdravo, Miloše! Imaš deset godina i niko te još uvijek ne zove Teo. Radiš u Valjevu sa svojim bratom i sanjaš da odeš negdje. Možda da odeš u Beograd i igraš za neki tim, a poslije da budeš dio neke velike sportske organizacije.

Ti si jedan običan dječak, kao i svi tvoji prijatelji – nisi loš, ali si neposlušan i nevaljao. Mnogo vremena provodiš na ulici i srećan si sa takvim rasporedom – osam sati na ulici, osam sati u školi i dva sata spavanja. Sada sam možeš da sanjaš o medaljama i nagradama dok gledaš reprezentaciju Jugoslavije i njene zvijezde: Bodirogu, Đorđevića, Divca, Danilovića. Siguran si da je nemoguće postići takav uspjeh, ma čak ni razmišljati o njemu. Taj cilj ti je predaleko i izgleda preveliki da bi ga dostigao. Ali ti, Miloše, si u Valjevu sad.

Dopusti mi da se predstavim. Ja sam Miloš Tedoosić, a moji saigrači me zovu – Teo. Imam 29 godina i ispričat ću ti kako čudesan i spektakularan će tvoj život biti.

 Porodica ti je najveća podrška kroz život, slušaj njihove savjete i veruj im u potpunosti. Ne samo po pitanju košarke, već po pitanju svega. Nikada nećeš postati ja bez porodice. Zahvali se puno puta prvom treneru, jer će te on naučiti da voliš tu igru. Ne tjera te da naučiš mnogo kombinacija ili da radiš mnogo vježbi.  Zapamti njegove priče, on te uči da voliš košarku. Ta ljubav je beskrajna. Nemoj preskakati školu, moraš da imaš dobre ocjene inače te trener neće puštati da treniraš.

 Za devet godina ćeš biti siguran da je košarka tvoj život zauvijek. Godinu poslije, igrat ćeš u Grčkoj – to će ti biti prvi ozbiljan profesionalni korak – Olympiakos Pirej. U 2010. FIBA će te proglasiti za najboljeg igrača Evrope. Zvuči ludo, imaš samo 23, ali vjeruj mi da je istina.

 Napustit ćeš Grčku i otići u Rusiju, gdje ćeš imati lične uspone i padove. Ogromne uspone i bolne padove. Borit ćeš se mnogo sa konkurencijom, ali prije svega – sa svojim karakterom. Teško je, ali ćeš ojačati, i bit će ti potrebne četiri godine da shvatiš svaku grešku koju si napravio, i to ćeš učiniti u Moskvi. Nagrade za trud će biti neprocjenjive – bit ćeš zvijezda reprezentacije, vodit ćeš tim do dva historijska srebra – na Svjetskom prvenstvu i na Olimpijskim igrama. Konačno ćeš osvojiti Euroligu sa CSKA. I svaka osoba u Valjevu će te zvati legendom.

Ako mi ne vjeruješ, to je ok. Samo radi naporno. Vidjet ćeš.”

(Amila Alijagić)
0
NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala source.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal source.ba zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara source.ba nije dužan obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

Impressum
T:
M:
Marketing
T:
M:
Aplikacije
Mobilna aplikacija
Android aplikacija
Social

Copyright ©2009 - 2024, Source d.o.o.