9.8.2024. 11:08
2
Na Ademira Zurapovića posebno "kivni" u manjem bh. entitetu: Dodikov savjetnik mu "čestitao", a Šulić bi ga čekao u RS-u kada bude sudio
Reprezentacija Srbije u košarci je sinoć poražena od američkog "dream teama" u polufinalu Olimpijskih igara.

Naše istočne komšije su vodile, maltene, čitav susret, imali prednost i 17 poena, ali nisu uspjeli napraviti čudo nad čudima.

Čak su u posljednju četvrtinu ušli sa prednošću od 13 poena razlike, a u finišu treće su imali i 15 poena nakon što je Marko Gudurić pogodio trojku uz poen sa penala nakon faula.

Sve to nije bilo dovoljno za ogroman uspjeh, ali Srbiji svakako treba odati počast na igri.

Sjedinjene Američke Države će u finalu igrati protiv Francuske, dok Srbiji predstoji borba za bronzu sa Njemačkom, koja ju je porazila u prošlogodišnjem finalu Svjetskog prvenstva.

Kao što to obično biva, javnost i tamošnji mediji, ali i djelomično selektor, su za ovaj poraz okrivili sudije.

Inače, jedan od sudija na ovom meču je bio Tuzlak Ademir Zurapović.

Selektor Srbije Svetislav Pešić, davajući komentar nakon meča, kazao je da je ljut jer Srbija nije dobila poštovanje od sudija, "ne samo na ovoj utakmici".

"Jer ako najbolji igrač na svijetu za 37 minuta šutira četiri slobodna bacanja, a svaki drugi napad ima loptu, a Bogdanović jedno za 31 minut i svaki treći napad ima loptu, čudne stvari su se dešavale. Miran sam, nisam ljut, razočaran sam jer ova ekipa nije dobila respekt od sudija. Rekao sam igračima da ne pričaju, već se bore i sudije će nagraditi, ali to večeras (op.a. sinoć) nismo vidjeli", kazao je Pešić.

Jedan od najboljih pojedinaca na ovom meču Bogdan Bogdanović, gospodski se suzdržao od komentarisanja suđenja.

"Igrali smo najbolje moguće, mogli smo da damo još koji šut i to je košarka oni su dali mi smo promašili i šta je tu je. Znam na šta aludirate i nećemo to komentarisati, to nije na nama", rekao je on.

Sa druge strane, mediji su osuli "drvlje i kamenje" na sudijsku trojku.

Opskurni tabloid Informer je objavio članak pod naslovom: "Na guzove i uz pomoć sudija, fuj, Ameri su usra*ih gaća napustili parket".



Blic je objavio članak pod naslovom: "Suci stavili fantomke i pokrali Srbiju protiv Amerikanaca".

U tekstu spominju da je u trećoj četvrtini viđena "oružana pljačka" Srbije, jer je Joel Embiid, "napravio očigledne korake". 

Kurir je danas posvetio tekst Ademiru Zurapoviću pod naslovom: "Od ostalih smo mogli i da očekujemo ali od sudije iz Tuzle... Ko je Ademir Zurapović, arbitar koji je nijemo gledao trokorake Amera".

U uvodu, reklo bi se očekivano, pišu kako je sudijska trojka "dobro odradila posao za koji je poslata od strane FIBA". 

"Bjesumučno dodvoravanje američkom timu, gomila materijalnih grešaka i apsolutno nepoštovanje selekcije Srbije i čemu je jasno i glasno pričao i Svetislav Pešić", dalje navode.

Kritični su bili i prema sucu iz Paname Juliju Anayi kojeg su okarakterisali "amaterom koji je u američke igrače gledao kao u bogove".

Nakon toga su nastavili o suđenju Zurapovića, uz insinuacije o dodvoravanju FIBA-i od strane bh. suca, te da da zna posao dobro, ali "kada želi da ga tako radi".

"Međutim, ono što je djelo Ademira Zurapovića (slovi za jednog od najboljih FIBA sudija!?) predstavlja veliku sramota. Arbitar rođen u Tuzli svoj posao zna dobro. Naravno, kada želi da ga tako radi. Zašto je dozvolio da Amerikanci postižu poene iz trokoraka i da se za to selektor Srbije kažnjava tehničkom greškom je pitanje na koje verovatno nećemo dobiti odgovor.

Morao je Zurapović bar da zaštiti Nikolu Jokića jer u karijeri nikada nije sudio igraču kao što je on. Imao je tu čast da dijeli parket sa najboljim košarkašem planete i najboljim evropskim igračem svih vremena... Da je samo zaštitio Jokića, a ne, dozvolio da mu se sviraju lične greške kada izbije rivalu loptu pri zakucanju (izmišljena prva lična Jokiću), Ademir bi zaslužio poštovanje.

...ali, dodvoravanje 'drim timu' ili svojim gazdama iz FIBA bilo je izgleda jače. Za 'sudiju' iz Paname nas ne bi iznenadilo da ne zna da izbroji tri koraka, ali Ademir to jako dobro zna. Zašto nije želio da i dosudi, vjerovatno i to dobro zna. Zašto je on, kao prvi sudija, prepustio neznalici iz Paname da vodi glavnu riječ, a on se povukao u stranu. I to vjerovatno dobro zna zašto. Kao i što je pristao da dozvoli da se igra po američkim pravilima i da im gleda kroz prste za korake (najmanje 4 puta)", piše u članku Kurira.

Reakcije na poraz Srbije su, naravno, imali i bh. političari, tačnije oni iz manjeg bh. entiteta, a pojedinci su jedva dočekali da Zurapovića uklope u priču o svjetskoj zavjeri protiv Srba.

Savjetnici predsjednika tog entiteta su se oglasili među prvima.

Radovan Kovačević, koji je i portparol SNSD-a, napisao je kako je ponosan na reprezentaciju susjedne zemlje.

"Na -24 protiv Australije sam rekao prijateljima da ćemo biti olimpijski šampioni. Toliko sam vjerovao. I jesu šampioni. Čestitke Amerikancima, posebno njihovom najboljem pojedincu, Ademiru Zurapoviću", napisao je Kovačević.


Drugi Dodikov savjetnik, Milan Tegeltija, napisao je na X-u:

"Ne znam šta mi je gore, što za poraz Borca moram reći još je i dobro ispalo s obzirom na očajnu igru u prvom poluvremenu i igrača manje od sat vremena ili šta za poraz Srbije od SAD moram reći svaka čast našim momcima s obzirom na vrhunsku igru i sudije! Kako god okreneš, ne valja".


Dodikov "Bošnjak", koji je ministar turizma i trgovine tog entiteta, Denis Šulić, objavio je fotografiju Zurapovića uz opis: "Treba znati ko je Amerima dao pobjedu".


Također, u komentarima je pitao da li zna neko kada Tuzlak sudi meč u manjem bh. entitetu.



I sam Milorad Dodik se, očekivano, oglasio nakon meča Srbije, a na opće iznenađenje, nije spominjao Zurapovića.

Vrijedi podsjetiti da su i na ovom turniru i prije ovog poraza košarkaške reprezentacije, Srbi krivili sudije za neuspjehe.

Džudista iz Istočnog Sarajeva, Nemanja Majdov, nakon ispadanja, osuo je paljbu po sudijama rekavši da neće da se "sagne i klanja" za medalju.

"Satanistički smećari... sjeme im se sudijsko zatrovalo. Diskvalifikovali me nakon 2 minute i ne pružiti šansu da uopšte pokažem bilo šta... Jesu vam to vrijednosti i taj sport i olimpijske igre smećari obični. To vam je sve, vratiće vam se svaka suza go*na stanistička. Jedno tako me i možete zaustaviti klošari. Džudo uništen i popišan sport. 100 posto sudijska kontrola ishoda meča. Prođe onaj koji hoće da se sagne i da im se klanja. E pa to od mene nećete dočekat nikada, takva medalja mi ne treba smećari nesretni", napisao je Majdov nakon diskvalifikacije.

Krivca što nije uzela medalju u sudijama vidjela je još jedna Bosanka koja nastupa za Srbiju. Riječ je o bokserki Sari Ćirković, koja je iz Bratunca.

"Smatram da sam juče uradila sve što je do mene i sve što je apsolutno bilo potrebno da odnesem pobjedu. Nažalost sudije nisu bile fer. Oštetili su me i uskratili mogućnost da ostvarim svoj san. Samo ću to reći", napisala je, između ostalog, Ćirković.

(Ajdin B.) 
2
SPORT
NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala source.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal source.ba zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara source.ba nije dužan obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

Impressum
T:
M:
Marketing
T:
M:
Aplikacije
Mobilna aplikacija
Android aplikacija
Social

Copyright ©2009 - 2024, Source d.o.o.